Libertatea a preluat slujba de Înviere de la Patriarhie transmisă de Trinitas TV, televiziunea oficială a Bisericii Ortodoxe Române.

Din cauza pandemiei, credincioșii nu au mai luat lumina direct de la preoți, ci au așteptat în afara bisericii, pe locuri individuale special marcate, primirea de la clerici a Sfintei Lumini, după ora 00.00, păstrând distanța de 1,5 m între persoane.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 12

„Iubiți credincioși, trebuie să respectăm regulile impuse de autorități, de aceea, vă rugăm ca fiecare să rămână unde se află, nimeni nu rămâne fără lumina sfântă, preotii vor coborî și vor împărți lumina sfântă adusă de la Ierusalim în seara aceasta”, le-a transmis Patriarhul Daniel credincioșilor.

„Sărbătoarea Invierii lui Iisus Hristos e sărbătoarea sărbătorilor, cea mai importantă a creștinătății. Este sărbătoarea care dă sens vieții noastre pe Pământ și dă sens universului întreg, de aceea este prăznuită nu în interiorul lăcașului de cult, ci în exterior, deoarece învierea lui Iisus Hristos e începutul învierii tuturor de pe Pământ, este începutul unei alte vieți, viața veșnică”, a mai spus conducătorul Bisericii Ortodoxe Române.

Pandemia aceasta a adus multă întristare. Există mulți oameni care de teamă, de singurătate, din cauza incertitudinii, sunt triști. Sunt multe depresii, oamenii au nevoie de încurajare, de un dram de bucurie și de pace în suflet, de aceea vin mulți și se spovedesc și cer sfatul preotului și rugăciune. Învierea Mântuitorului Iisus Hristos este vindecare de întristare, este izbăvirea de întristare.

Patriarhul Daniel:

„Să ne ajute Dumnezeu ca în aceste zile de Paște să aducem bucurie prin vorbe, prin daruri și vizite, printr-un semn de prețuire celor care sunt îndoliați, care sunt întristați, însingurați, dezorientați, să aducem bucurie din bucuria lui Hristos și pace în suflete celor care sunt tulburați” , le-a transmis Preafericitul Daniel românilor.

500 de oameni au asistat la slujba de Înviere de la Catedrala Patriarhală din curtea lăcașului de cult, iar 70 au fost în interior.

Care este ritualul slujbei de Înviere

Slujba începe la ora 23:30, cu Canonul Sâmbetei celei Mari, urmat de Slujba Învierii. În cadrul ceremoniei religioase se citește Sfânta Evanghelie de la Matei capitolul XXVIII, versetele de la 1-16.

Cu puțin timp înainte de miezul nopții preotul aprinde, de la candela de deasupra sfintei mese în care arde lumina adusă de la Ierusalim, o făclie frumos împodobită, pe care o înalță cu ambele mâini și rostește de trei ori chemarea: „Veniți de luați lumina!”.

Învierea lui Iisus Hristos este considerată cea mai veche sărbătoare a creștinătății. Paştele creştinilor este, în primul rând, sărbatoarea Învierii Domnului.

Învierea lui Iisus Hristos este împărtășită de mai mai multe Biserici, printre care Biserica Ortodoxă, Biserica Romano-Catolică, Biserica Greco-Catolică și Biserica Reformată. Este sărbătorită în prima duminică de după prima Lună plină de după echinocțiul de primăvară și diferă de la un cult la altul datorită calendarului adoptat de fiecare Biserică.

Fotografii: Dumitru Angelescu

Urmărește-ne pe Google News