Slujbele din Joia Mare, Vinerea Mare, de Înviere și din Ziua Paștelui vor fi oficiate de Sfântul Părinte fără public, milioanele de credincioși fiind invitați să se alăture Papei, la liturghii, prin alte căi decât cea tradițională: internet, radio, TV.
Vatican News anunță că o serie de procesiuni și ceremonii sunt anulate anul acesta, inclusiv cea în timpul căreia Papa Francisc spală picioarele unor oameni de rând.
Joia Mare
În Joia Mare se comemorează ziua în care Iisus a spălat picioarele apostolilor și a instituit euharistia cu ocazia ultimei sale mese (Cina cea de Taină). Anul trecut, în Joia Mare, Papa a spălat picioarele a 12 deținuți de la închisoarea Valletri.
“Fiecare trebuie să fie servitorul celorlalți” și “cel mare trebuie să îl servească pe cel mic”, a pledat atunci Papa Francisc, criticând “gestul de a domina, de a face rău, de a-i umili pe ceilalți”.
Anul acesta, Vaticanul a renunțat la această tradiție.
Liturghia Crismei, celebrată joi dimineață, a fost amânată pentru o dată ulterioară.
Liturghia Cinei Domnului va avea loc la ora 18.00 (ora Romei), la altarul papal din Bazilica Sfântului Petru.
La sfârșitul Sfintei Liturghii nu va fi ținută procesiunea Preasfântului Sacrament către Altarul Sfântului Scaun.
Vinerea Mare
În Vinerea Mare, Liturghia ce include Adorația (sau Cinstirea) Sfintei Cruci va avea loc de la ora 18.00, la Bazilica Sf. Petru.
Crucifixul Sfântului Marcellus va fi acoperit. Părintele Raniero Cantalamessa, predicatorul Casei Pontificale, va ține, după tradiție, o predică, apoi crucifixul va fi dezvelit.
Adorația nu va include, anul acesta, sărutarea Sfintei Cruci.
Procesiunea Sfintei Cruci va avea loc de la ora 21.00, în Piața Sfântului Petru, cu opriri la colonadele lui Bernini și la obeliscul din centrul pieței. Va avea ca punct final treptele Bazilicii Sf. Petru.
Crucea va fi purtată pe umeri de două grupuri: unul format din prizonieri de la penitenciarul din Padova, celălalt, din medici și asistente de la Vatican.
Învierea
Slujba Învierii începe sâmbătă seara la ora 21.00, în Bazilica Sfântului Petru. Nu va fi oficiată nici o slujbă de botez în timpul liturghiei.
Nu vor fi aprinse lumânări, în schimb, se vor aprinde luminile din Bazilică, iar “Lumen Christi” va fi cântat în timpul procesiunii către Altarul Sfântului Scaun.
Clopotele Bazilicii vor bate la miezul nopții, anunțând Învierea Domnului.
Duminica Paștelui
Slujba de Paște va fi oficiată în întregime în interiorul Bazilicii Sfântului Petru duminică, de la ora 11.00, în greacă și latină.
La sfârșitul liturghiei, Papa Francisc va intra în sacristie pentru a-și schimba veșmintele, apoi se la întoarce în Altar, de unde va transmite tradiționalul mesaj de Paște “Urbi et Orbi” și va binecuvânta credincioșii.
Credincioșii catolici din România sunt rugați de ÎPS Aurel Percă, printr-o scrisoare, să înțeleagă că este o situație unică și să respecte restricțiile.
“Ceremoniile din Săptămâna Mare și ale Solemnității Învierii Domnului le vom celebra anul acesta în biserici fără participarea credincioșilor. Conform dispozițiilor date de autorități, este permisă doar participarea absolut restrânsă a acelor persoane care au un rol activ în celebrări”, se arată în scrisoarea către credincioși.
“Mijloacele de comunicație (televiziune, internet, Radio Maria) vă vor ajuta să trăiți într-o comuniune virtuală celebrările din Săptămâna Sfântă și sărbătorile Învierii Domnului. Veți putea trăi Misterul pascal în comuniune cu Biserica universală și veți putea simți ce înseamnă să formați biserica în miniatură din familie, biserica domestică, unde membrii familiei pot asculta Cuvântul Domnului și participa spiritualicește la misterul celebrat în biserici”, mai scrie ÎPS Aurel Percă.
Foto: EPA