VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

at un studiu pentru a afla cantităţile de elemente rare, supranumite şi minerale ”de conflict”, conţinute de fiecare telefon şi pentru a încuraja reciclarea acestora, relatează joi Press Association și Agerpres.

În fiecare an, în lume sunt produse 1,4 miliarde de telefoane mobile.

”Sunt prezente elemente rare, precum neodim, praseodim, gadoliniu şi disprosiu, ca să nu mai vorbim de cantităţi de aur, argint şi alte elemente foarte valoroase. Toate acestea trebuie să fie exploatate prin extragerea minereurilor de mare valoare, ceea ce pune o presiune semnificativă asupra planetei”, a precizat doctorul Arjan Dijkstra, lector în domeniul petrologiei magmatice.

Conținutul chimic exact

După măcinarea telefonului, oamenii de ştiinţă au amestecat resturile rezultate cu peroxid de sodiu – o substanţă puternic oxidantă – la aproape 500 de grade Celsius.

Ulterior, ei au efectuat o analiză detaliată a soluţiei în acid pentru a afla conţinutul chimic exact.

Rezultatele au demonstrat că telefonul conţinea 33 de grame de fier, 13 grame de siliciu şi 7 grame de crom, precum şi cantităţi mai mici din alte substanţe.

Potrivit cercetătorilor, telefonul conţinea de asemenea mai multe „elemente critice”, inclusiv 900 miligrame de tungsten şi 70 miligrame de cobalt şi molibden, precum şi 160 miligrame de neodim şi 30 de miligrame de praseodim.

Fiecare smartphone include, de asemenea, 90 miligrame de argint şi 36 miligrame de aur.

Pentru a crea un telefon, muncitorii trebuie să extragă între 10 şi 15 kilograme de minereu, inclusiv 7 kilograme de minereu de aur de înaltă calitate, 1 kilogram de minereu de cupru, 750 de grame de minereu de tungsten şi 200 de grame de minereu de nichel, au explicat oamenii de ştiinţă.

„Parţial pe baza acestui fapt, câteva dintre marile companii producătoare de telefoane mobile s-au angajat să-şi îmbunătăţească ratele de reciclare. Este un semn pozitiv faptul că societatea de consum în care am trăit de zeci de ani se schimbă şi sperăm că acest proiect va încuraja mai mulţi oameni să îşi pună întrebări în privinţa propriilor comportamente”, a adăugat el.

Sursa imaginilor: Norhfoto


Citește și: Estul trage tare să ajungă Vestul! Premieră într-un oraș din România: Suceava trece la taxiuri electrice | FOTO


 

 
 

Urmărește-ne pe Google News