Parlament nu pare insa favorabila unei motiuni de cenzura care sa aiba si sorti de izbanda. Executivul a depus ieri la Parlament proiectul pachetului de legi privind proprietatea si reforma in justitie, pe care isi va asuma raspunderea. Procedural, pana vineri, 10 iunie, deputatii si senatorii au oligatia sa depuna amendamente. Aceasta procedura este noua, proaspat votata in Constitutie, caci pana acum nu se puteau depune amendamente pe un pachet de legi pe care Executivul isi asuma raspunderea.
Apoi, in termen de trei zile dupa ce pachetele legislative vor fi prezentate in plen, Opozitia va avea posibilitatea sa depuna o motiune de cenzura. in cazul in care motiunea nu va fi depusa, se va considera adoptata legea respectiva. in caz contrar, motiunea de cenzura ar urma sa fie dezbatuta pe data de 22 iunie. PSD este decis sa depuna motiune de cenzura. Ieri, in forurile partidului era agitatie mare, se lucra pe grupuri pentru realizarea motiunii. Ilie Sarbu si Cristi Diaconescu lucrau la acest proiect. De cealalta parte, diversi lideri ai partidului, printre care si Viorel Hrebenciuc, negociau cu fortele politice din Parlament o eventuala sustinere a motiunii, astfel incat aceasta sa poata fi votata de jumatate plus unu dintre alesi, fapt ce ar duce la invalidarea cabinetului Tariceanu. „stiu ca se negociaza. Daca pe membrii PRM, cu noua conducere in persoana lui C.V. Tudor, nu cred ca putem conta, sunt convins ca pe gruparea independentilor in frunte cu Corneliu Ciontu e posibil sa se poata conta”, ne-a declarat ieri Titus Corlateanu, vicepresedinte al PSD si inca purtator de cuvant al partidului.
Pentru ca motiunea sa fie votata pozitiv, iar guvernul Tariceanu sa fie demis e nevoie de votul a 236 parlamentari. in acest moment, PSD mai are doar 156 de alesi, ramanand in urma Aliantei, care are 160, PRM se lauda cu 50 de parlamentari, Partidul Conservator cu 31, UDMR a ramas la 32, minoritatile cu 18, grupul independentilor crescand la 22 senatori si deputati. La un calcul simplu, PSD ar avea nevoie de grupul independentilor, de cel al minoritatilor si peste acestia de alti 20 parlamentari de aiurea, care, sub apanajul votului secret cu bile, sa nu respecte ordinul de partid, si, din dorinta de a vedea guvernul Tariceanu demis, sa voteze motiunea de cenzura. Acesti 20 parlamentari ar putea veni, ne-au declarat surse din PSD, poate doar din randul democratilor care sa actioneze cu voie de la Traian Basescu doar pentru a se declansa acea criza politica mult dorita de Administratia Prezidentiala. Strategii pesedisti sunt convinsi ca voturi pro motiune nu vor veni in nici un caz din partea liberalilor, a conservatorilor, a peremistilor si nici de la UDMR.