Faptul că judecătorii Curţii Constituţionale (CCR) au stabilit că Ordonanţa de Urgenţă 55/2014, care prevedea ca aleşii locali să poată migra în termen de 45 de zile de la un partid la altul, e neconstituţională îi pune acum la treabă pe aleşi.
Opoziţia susţine că “migratorii” trebuie să îşi piardă mandatul, în timp ce Puterea spune că o lege nu poate fi aplicată retroactiv. Cert este că magistraţii CCR au decis că doar consilierii locali şi judeţeni pierd automat mandatul, ei urmând a fi înlocuiţi de următorii de pe lista de partid pe care au fost aleşi.
În cazul primarilor, senatorii şi deputaţii vor hotărî soarta lor printr-o nouă lege, care ar urma să fie votată săptămâna viitoare. Anul trecut, 5.343 de aleşi locali, între care 552 de primari, au migrat la alte partide după adoptarea OUG 55/2014, marele câştigător fiind PSD, către care s-au îndreptat 79% dintre primarii “traseişti”, iar marii perdanţi, PNL şi PDL.
Alţi 4.607 consilieri locali şi 184 de consilieri judeţeni au schimbat tabăra politică. Judeţele cu cel mai mare număr de aleşi traseişti sunt Giurgiu, Neamţ şi Buzău.

Urmărește-ne pe Google News