«Este semnul unei crize profunde»
“Politicile duse în UE au început să obosească. Acesta este semnul unei crize profunde. Structurile politice ale Bătrânului Continent, care şi-au dublat componenţa după 1990, nu au putut face faţă noii situaţii. Astfel, au apărut, şi apar, alianţe politice anormale, cum se prefigurează acum, în Parlamentul European, una între socialişti şi populari – alianţă care va duce la o situaţie politică şi mai proastă. Să nu ne mirăm dacă în viitorul apropiat extremiştii vor prelua Uniunea Europeană”, ne-a spus sociologul Alfred Bulai (foto mic).
Constituie a treia forţă politică a forului de la Bruxelles
Rezultatele alegerilor europarlamentare au provocat un adevărat cutremur în Uniunea Europeană, prin faptul că partide neonaziste şi eurofobe au ajuns să deţină nu mai puţin de 140 de mandate în Parlamentul European. Mai exact, constituie a treia forţă politică din legislativul de la Bruxelles, după conservatori şi socialişti.
Marea Britanie – Rezultatele indică un succes istoric- aproape 30%- pentru partidul eurofob britanic condus de Nigel Farage, care a declarat recent că nu vrea să aibă în veci vecini români! “Până acum, integrarea europeană părea inevitabilă. Această inevitabilitate a fost spulberată de rezultate. Nu vreau doar ca Marea Britanie să părăsească UE, vreau ca Europa să abandoneze UE!”, a şocat Nigel Farage.
Franţa – Frontul Naţional de Extremă Dreaptă a depăşit 25% din sufragii. Marine Le Pen, preşedinta Frontului Naţional, e o antiimigraţionistă care nu de puţine ori şi-a exprimat dezgustul faţă de români.
Danemarca – un partid care se opune imigraţiei, Partidul Poporului Danez (DF) a câştigat alegerile europarlamentare, cu 26,7% din sufragii.
Grecia – ţară greu lovită de austeritate – neonaziştii de la Zorii Aurii au luat 10% din sufragii, rezultatul indicând o creştere importantă a popularităţii printre greci.
Polonia – Un mic partid eurofob polonez, Congresul Noii Drepte (KNP), a obţinut 7,2%. Condusă de Janusz Korwin-Mikke, de 72 de ani, un matematician excentric, această mişcare susţine că vrea să intre în PE pentru “a distruge Uniunea Europeană din interior”.
Ungaria – Jobbik, un partid ultranaţionalist cu discurs rasist, antisemit şi antirom, s-a clasat pe locul II, cu 14,7% din voturi (trei mandate).
Germania – Partidul neonazist german NPD îşi va face intrarea în Parlamentul European pentru prima dată în istorie. Creditat cu 300.000 de voturi şi un scor de 1%, NPD a obţinut un loc, din cele 96 de câte dispune Germania în noul Parlament.
Olanda– Partidul eurosceptic, populist şi extremist al lui Geert Wilders, care a cerut excluderea României din UE sau reducerea fondurilor acordate ţării noastre, a ocupat locul III în clasamentul voturilor, cu 12,7%, şi va ocupa trei locuri în Parlamentul European.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!