Fostul vicepreședinte al PSD Viorel Hrebenciuc face dezvăluiri incendiare la Curtea de Apel București, unde se judecă dosarul ”Mită pentru campania electorală a lui Mircea Geoană”.
”Sforarul PSD” – așa cum i se mai spunea lui Hrebenciuc – le-a spus judecătorilor că Mircea Geoană știa despre contribuțiile ilegale la campania sa electorală. Mai mult, susține Viorel Hrebenciuc, Mircea Geoană ar fi fost cel care l-ar fi trimis să facă rost de bani. Așa, dezvăluie fostul vicepreședinte al Camerei Deputaților, el a ajuns la magnatul Ioan Niculae, cel care controlează Interagro. Asta prin intermediul lui Gheorghe Bunea Stancu, la vremea respectivă președinte al Consiliului Județean Brăila, care îl cunoștea bine pe Ioan Niculae.
”Mircea Geoană știa de modalitatea de finanțare a sondajelor. Știa că se achitau printr-un contract Între Interagro și Insomar, pentru ceva fictiv. Adică niște sondaje de cercetare în constructii. Geoană se consulta des cu Sorin Ovidiu Vîntu”, a declarat Hrebenciuc, care a mai spus: ”L-am rugat pe Ioan Niculae să plătească unele sondaje la Insomar. El a fost de acord. Am aflat ulterior că între Interagro și Insomar s-a încheiat un contract. Dar în realitate era pentru sondajele lui Geoană. Mircea Geoană știa de acest contract”.
Viorel Hrebenciuc a fost arestat în dosarul restituirilor ilegale de păduri.
Dosarul ”Mită ăentru campania electorală a lui Geoană” a fost trimis de DNA în judecată în ianuarie 2012:
”În cursul anului 2009, inculpatul Gheorghe Bunea Stancu şi-a folosit influenţa şi autoritatea rezultate din funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene Brăila a Partidului Social Democrat (PSD), pentru a obţine, cu încălcarea dispoziţiilor legale ce privesc finanţarea partidelor politice, suma de 1.000.000 euro de la inculpatul Niculae Ioan, patron al SC INTERAGRO SA, bani ce urmau să fie folosiţi în campania electorală prezidenţială, desfăşurată la sfârşitul anului 2009, pentru susţinerea candidatului PSD. Potrivit înţelegerii infracţionale, sumele de bani urmau a fi furnizate indirect, în sensul că Ioan Niculae urma să achite plăţi către diferiţi furnizori de servicii ce aveau legătură cu campania electorală, inclusiv instituţii implicate în realizarea de sondaje de opinie publică. În acest fel, se disimula destinaţia reală a sumelor de bani, ocolindu-se dispoziţiile legale referitoare finanţarea partidelor politic.
În schimbul banilor oferiţi, Ioan Niculae a solicitat ca, în cazul câştigării alegerilor de către candidatul partidului menţionat, să fie desemnate persoane care să îi susţină interesele la conducerea Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, precum şi la nivelul celor două societăţi naţionale ce aveau ca obiect gestionarea şi distribuirea gazului natural (S.N.T.G.N. TRANSGAZ şi SNGN ROMGAZ SA).
Pe parcursul cercetărilor s-a stabilit că, din cei 1.000.000 euro, s-a plătit efectiv suma de 641.730 lei, aproximativ 150.000 euro, folosindu-se drept paravan un contract încheiat între societatea controlată de Ioan Niculae – INTERAGRO SA şi SC INSOMAR srl. Acest contract a fost încheiat pentru servicii fictive, tocmai pentru a se crea o acoperire aparent legală destinaţiei reale a sumelor de bani, şi anume finanţarea unui partid politic cu încălcarea dispoziţiilor legale.
Contractul propriu zis şi actele aferente (procesul verbal de recepţie, facturi) au fost încheiate de inculpaţii Bărac Viorel şi Teodorescu Gheorghe, cu mijlocirea inculpatului Ioan Niculae”.
Știri România Comentează