Statele Unite și aliații săi din Europa iau în considerare un embargou petrolier asupra Rusiei, după ce anterior au tăiat Rusia de la sistemul de plăți internaționale și au blocat rezervele băncii centrale.
Rusia a invadat Ucraina în 24 februarie, însă numește războiul drept o „operațiune specială militară”.
- Stagflația este o combinație între stagnare economică și inflație ridicată.
„Dacă Occidentul taie cea mai mare parte a exporturilor energetice ruse ar fi un șoc pentru piețele internaționale”, spune Ethan Harris, economist-șef la Bank of America.
Piețele financiare, pe roșu
Indexul bursei de la Frankfurt scădea la ora scrierii acestui articol cu 3,87%, iar de la începutul anului a scăzut cu 20%.
La Paris, bursa scădea cu 3,64%, iar la Londra cu 1,81%.
Indexul Nikkei al bursei din Tokyo a pierdut 3,4%, ajungând la minimul ultimelor 15 luni, iar indexul MSCI care contorizează toate piețele asiatice cu excepția Japoniei a scăzut cu 2,4%. În China, scăderea a fost de 2,3%.
Și bursele americane sunt așteptate să deschidă pe minus: tranzacțiile futures pentru indexul S&P 500 arătau un declin de 1,5%, iar pentru Nasdaq scăderea indicată era de 1,7%.
Șoc petrolier
Economistul-șef al Bank of America susține că pierderea celor 5 milioane de barili de țiței pe care Rusia îi exportă zilnic ar putea duce prețul petrolului la 200 de dolari pe baril.
O parte a acestora ar putea fi compensată de exporturi din Iran, statul persan fiind în negocieri pentru ridicarea propriilor sancțiuni, reinstituite de către SUA în 2018.
Însă negocierile s-au blocat deoarece Rusia a cerut ca propriile schimburi economice cu Iranul să nu fie afectate de sancțiunile impuse ca urmare a invadării Ucrainei.
Prețurile materiilor prime cresc continuu
Mai mult, problema nu se rezumă doar la petrol: prețul mărfurilor a crescut cu cel mai puternic ritm din 1915 încoace, conform Bank of America.
Nichelul s-a scumpit cu 19%, aluminiul cu 15%, zincul cu 12%, cuprul cu 8%, în vreme ce prețurile pentru grâu și porumb indică o creștere de 60%, respectiv 15%.
Rusia este unul dintre cei mai mari exportatori de metale și, alături de Ucraina, este unul dintre cei mai mari exportatori de cereale.
Aurul a depășit 2.000 de dolari pe uncie
Prețul aurului, văzut drept un refugiu în momente de criză, a depășit 2.000 de dolari pe uncie, în vreme ce paladiul a atins maximul tuturor timpurilor, de 3.172,22 dolari pe uncie.
Euro, la paritate cu francul elvețian
Pe de altă parte, moneda euro a scăzut față de dolarul american cu 3% săptămâna trecută, până la cel mai mic nivel din 2020 încoace.
Euro a ajuns la paritate cu francul elvețian, văzut ca monedă de refugiu pentru momente tensionate.
FMI vede „impact sever”
Fondul Monetar Internațional (FMI) a avertizat sâmbătă că războiul din Ucraina și sancțiunile impuse Rusiei vor avea un „impact sever” asupra economiei globale.
Kristalina Georgieva, șefa FMI, susține că criza creează un șoc advers asupra inflației și activității economice într-un moment în care presiunile pe prețuri erau deja mari.
Aceasta a mai spus că aceste șocuri se vor resimți global, iar autoritățile trebuie să acorde sprijin fiscal gospodăriilor sărace, pentru a compensa prețurile mai mari ale mâncării și carburanților.