Doctorul ginecolog – obstetrician grec Aris Tsigros a postat pe pagina sa de Facebook o fotografie şocantă a lui nou născut. Bebeluşul apare într-adevăr în braţele doctorului, învăluit în placenta intactă şi liniştit, ca şi cum ar fi în pântecul mamei.
Lângă imaginea incredibilă, medicul a scris: „O fotografie rară. Foarte rară, am putea spune. Naştere prin cezariană, cu placenta intactă, iar copilul nu şi-a dat seama că s-a născut… Este ca şi cum ar sta încă în uter. Fenomenul este cunoscut drept naştere în voal şi este specific naşterilor premature, chiar dacă se întâmplă foarte rar. Ocluzia totală a nou-născutului în sac nu lasă copilul să se înece în lichidul amniotic, pentru că el începe să respire imediat. În timp ce placenta continuă să pompeze sânge, natura se întrece pe sine, tăindu-le răsuflarea chiar şi obstetricienilor”.
Un epiploon (voalul) reprezintă o membrană subţire, fină, mai precis resturi ale sacului amniotic. În momentul naşterii apare ca fiind un strat stralucitor peste cap şi faţă., fină, mai precis resturi ale sacului amniotic. În momentul naşterii apare ca fiind un strat stralucitor peste cap şi faţă. Îl poate îndepărta cu uşurinţă medicul, moaşa sau persoana care se ocupă de momentul naşterii copilului.
În cazuri extrem de rare există şansa ca nou-născutul să fie în totalitate acoperit de sacul amniotic. Acest lucru nu reprezintă nici un pericol, astfel că sacul va oxigena fătul până în momentul în care medicul îl va tăia şi va fi nevoit să respire. Este de menţionat faptul că este mai puţin dureros şi apare mai des dacă mămica decide să nască natural sub apă.
Acest fenomen a căpătat în anumite culturi o semnificaţie aparte. Spre exemplu, multe sisteme de credinţă consideră că a fi născut cu voal pe faţă reprezintă un semn al unui destin special, o înzestrare de abilităţi psihice sau senzoriale mai ridcate faţă de majoritatea sau pur şi simplu noroc.