Anunțul a fost făcut luni, 28 noiembrie, atât de ministrul de externe al României, Bogdan Aurescu, cât și de social-democratul Victor Negrescu.

Șeful diplomației române i-a mulţumit, într-un mesaj publicat pe Twitter, social-democratului suedez Ardalan Shekarabi pentru declaraţia acestuia.

„Vă mulţumesc foarte mult, domnule Ardalan Shekarabi, pentru declaraţia dumneavoastră pozitivă de astăzi cu privire la aderarea României la Schengen şi ca urmare a discuţiei noastre foarte bune şi cuprinzătoare din 22 noiembrie. Aderarea României va face UE mai sigură”, a scris Bogdan Aurescu.

Iniţial, la începutul lunii noiembrie, Shekarabi preciza că parlamentul suedez nu susţine poziţia guvernului de la Stockholm legată de sprijinirea aderării ţării noastre la Schengen.

„Guvernul nu are sprijin în Riksdag (Parlament – n.r.) pentru poziția sa. (…) Suntem de părere că atunci când vine vorba de extinderea Schengen trebuie să plecăm de la nevoile noastre de a controla intrările și ieșirile și să ne asigurăm că avem toate instrumentele necesare în lupta împotriva criminalității. (…) Nu este o chestiune minoră. În practică, aceasta ar însemna că sunt eliminate controalele la intrare și ieșire (din țară – n.r.)”, afirma, la acel moment, Ardalan Shekarabi.

Politicianul se declarase surprins că guvernul minoritar nu a discutat cu opoziția înainte de a înainta propunerea privind extinderea spațiului Schengen. „Nu credem că este în interesul securității interne a Suediei să facă acest lucru”, mai spunea Ardalan Shekarabi, precizând și că au fost probleme cu imigranții UE din Bulgaria și România care au fost exploatați în Suedia.

Victor Negrescu confirmă și el că social-democrații suedezi s-au răzgândit

Și eurodeputatul PSD Victor Negrescu a precizat că „social-democraţii suedezi au anunţat, în urmă cu puţin timp, că susţin aderarea României la spaţiul Schengen”.

„Purtătorul de cuvânt, Ardalan Shekarabi, a declarat clar ceea ce spuneam de câteva săptămâni, că niciodată nu s-au opus, ci doar au cerut guvernului de dreapta să îşi asume şi să explice deciziile pe domeniul afacerilor europene întrucât parteneriatul lor cu extrema dreaptă nu este viabil”, a scris Victor Negrescu, luni, pe pagina sa de Facebook.

Negrescu a adăugat: „nu vom cere ca și cei din opoziţie să îşi ceară scuze pentru faptul că au pus în pericol aderarea României la spaţiul Schengen, dar le vom cere să se implice pentru a înlătura piedicile puse de guvernele de centru-dreapta din Olanda şi Austria”.

„Nu ne lăsăm. Voi continua săptămână aceasta discuţiile cu parlamentarii din ţările membre reticente”, a precizat eurodeputatul social-democrat.

Parlamentul European a votat pe 18 octombrie o rezoluție prin care se cere aderarea României la spaţiul Schengen, decizie care nu produce efecte concrete, dar a transmis un semnal în acest sens. Potrivit documentului consultat de Libertatea, patru europarlamentari olandezi au votat împotrivă, iar șase olandezi, dintre care cinci aparținând partidului premierului Mark Rutte, s-au abținut de la vot.

Decizia de extindere a spațiului Schengen se ia cu unanimitate în Consiliul Europei. Un vot decisiv în acest sens va avea loc pe 8 decembrie, la Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) al Uniunii Europene, unde participă miniștrii de interne din UE.

Foto: EPA

 
 

Urmărește-ne pe Google News