Noul ajutor social va fi compus din ajutorul de incluziune, ajutorul pentru familia cu copii și suplimentul pentru locuire.
„Pot beneficia de venit minim de incluziune familia şi persoana singură lipsită de venituri sau ale cărei venituri nu acoperă nivelul de trai minimal, dacă îndeplinesc condiţiile de eligibilitate prevăzute de prezenta lege şi ale căror venituri nete lunare ajustate sunt de până la 600 de lei”, se arată în legea promulgată de președinte.
În expunerea de motive se nota că Executivul noul ajutor va fi direcționat către cei mai săraci 5 milioane de români pentru un impact mai puternic în ceea ce privește reducerea sărăciei. Noul beneficiu de asistență socială se adresează familiilor cu venituri reduse și va asigura până în 2020, scoaterea din sărăcie a peste 580.000 de români.
Valoarea ajutoarelor
Potrivit legii, ajutorul de incluziune va avea o valoare maximă de 260 de lei pe lună pentru o persoană și 130 de lei pentru fiecare persoană în plus. Persoanele peste 60 de ani ar putea primi maximum 300 de lei. Cu toate acestea, dacă în familie sunt persoane apte de muncă, una dintre acestea va fi obligată să lucreze lunar în interesul public, la cererea primarului.
În cazul ajutorului pentru familie cu copii, acesta va fi acordat, familiilor al căror venit nu depășește 260 de lei pe cap de membru. În funcție de veniturile pe care le înregistrează familia respectivă și numărul de copii va fi calculat ajutorul. Astfel, se vor da 107 lei pentru fiecare copil, dar nu mai mult de 428 de lei, dacă familia (biparentală) are mai mult de 4 copii. Dacă familia este monoparentală ajutorul crește la 120 de lei pentru fiecare copil, dar nu va depăși 480 de lei pentru familiile cu mai mult de 4 copii.
Dacă venitul pe cap de membru al familiei este cuprins între 261 și 600 de lei, la familia biparntală ajutorul este de 85 de lei pentru fiecare copil (și maxim 340 de lei pentru cel puțin 4 copiii) și de 100 de lei pe cap de copil pentru familiile monoparentale, dar nu mai mult de 480 de lei, dacă sunt cel puțin 4 copii.
Aici acordarea acestui ajutor este condiționată de prezența la scoală a fiecărui copil pentru care se primesc banii respectivi. Banii scad în funcție de numărul de absențe nemotivate.
Pentru suplimentul de locuire („ajutorul pentru lemne de foc”, cum este denumit popular), ajutorul se acordă pentru sezonul de iarnă care este cuprins între 30 noiembrie și 1 martie.
Acesta se va acorda persoanelor care au venituri mai mici de 600 de lei lunar, iar valoarea lui diferă în funcție de sistemul de încălzire. Astfel că, pentru gaze naturale ajutorul este de 260 de lei lunar, pentru energie electrică – 240 de lei și pentru combustibili petroliferi sau solizi – 80 de lei. În cazul energiei termice, ajutorul este calculat în limita consumului mediu lunar și prețul gigacaloriei;
Acte necesare pentru ajutorul minim de incluziune
Cei care vor dori să primească venitul minim de incluziune vor trebui să ceară în scris primăriei acest lucru, iar cererea va fi însoțită și de o declarație pe proprie răspundere, un angajament de plată (necesară dacă se dovedește că au beneficiat pe nedrept de ajutor ) și alte acte doveditoare.