Începând cu anul 1985, specialiştii în fizica Soarelui au constatat că ciclurile sale, care au fost observate timp de sute de ani, nu mai sunt valabile: astrul şi-a schimbat radical modul de manifestare. Furtunile solare au crescut permanent în frecvenţă. De asemenea, intensitatea furtunilor solare în ultimii zece ani a crescut cu 300% faţă de cele din secolul trecut.
În acest context, în România s-a înregistrat, verile trecute, un nivel de radiaţii ultraviolete (UV) cuprins între 8 şi 10, indice considerat foarte mare – scara fiind măsurată de la 0 la 11.
Consultații dermatologice gratuite în trei stațiuni de pe Litoral
În aceste condiții, SRD a lansat joi a XII-a ediție a campaniei ”Primești o singură piele! Ai grijă de ea!”. Anul acesta, 12 medici dermatologi se vor deplasa, în lunile mai-iunie, în licee și unități economice din București, Iași, Cluj-Napoca, Tg. Mureș, Constanța, Oradea și Craiova pentru a oferi consultații și informații gratuite privind bolile de piele provocate de soare.
În cadrul aceleiași campanii, cei 12 medici se vor deplasa și pe Litoral – în perioada 14-16 iunie, 11-13 august și 18-20 august -, unde, în spații special amenajate în trei stațiuni, vor oferi consultații gratuite de depistare precoce a melanomului (cancer de piele) și vor oferi creme fotoprotectoare.
Anul trecut, din 2.929 de persoane consultate, au fost descoperite 9 cazuri de cancer de piele, 32 de cazuri de carcinom și 101 cazuri de alte leziuni ale pielii.
”Ne propunem depistarea precoce a leziunii cu potențial malign sau a tumorilor maligne în stadiul incipient. În continuare, susținem necesitatea educării populației, încercând să subliniem posibilitatea de depistare precoce a leziunilor și modalităților terapeutice existente în România și la nivel mondial”, a spus dr. Alin Nicolescu (foto), secretar general al SRD.
Hainele de culoare închisă protejează mai bine de ultraviolete!
Metodele de protecție recomandate de specialiști sunt: evitarea expunerii la soare între orele 11.00 și 15.00; aplicarea, zilnic, nu numai în vacanțe, de creme de protecție solară cu o jumătate de oră înainte de expunerea la soare, apoi repetarea aplicării la fiecare două ore; trebuie să fim atenți chiar și când stăm la umbră, deoarece razele ultraviolete sunt reflectate și prin materialele textile sau nori; tricourile cu mâneci lungi sunt indicate în locul celor cu mâneci scurte, iar culorile închise sunt indicate în locul celor deschise!
Citește și: Mama Biancăi Drăgușanu a aflat că are cancer de piele. Care este starea ei acum