O femeie mărunțică, numai fibră, se întinde ca un elastic în sala de antrenament. Își face încălzirea cu un ochi la băiețelul ei care încearcă să-și găsească și el câteva jucării pe acolo. Așa se nasc familiile de artiști la circ. Și când ți-a intrat circul în sânge, nu mai ai scăpare pe viață, o spun cu toții.
Și Mioara, cea care până în luna martie îmblânzea tigrii siberieni, a venit cu băiețelul la muncă. Dacă cu fiarele sălbatice se descurca de minune, pe băiat l-a îmblânzit, preț de un interviu, cu o pungă de snacksuri.
Mioara Igna a făcut echipă ani la rând cu Adrian Radu în arena cu lei și tigri. Și maimuțe, și cămile, și cai. Pentru că ei le-au dresat pe toate. Spun că se așteptau ca într-o zi să dispară animalele de la circ, că asta este tendința în toată lumea, dar nu se gândeau că va fi atât de repede și mai ales, în urma unei tragedii. În ianuarie, 11 animale de la Circul Globus, printre care și doi tigri, au murit într-un incendiu.
„Nici nouă nu ne plăceau animalele închise”
„Spectacolul merge însă mai departe”, o spune și directorul artistic de la Circul Globus, Sanda Ladoși. Trăiesc cu asta în minte în fiecare zi și dresorii care s-au reprofilat. „Bineînțeles că ne-a părut rău pentru că noi am iubit animalele ca pe copiii noștri. Și chiar am făcut niște lucruri frumoase cu ele. Dar mergem înainte, ne adaptăm, ne readaptăm de fapt, că noi am început cu acrobația aeriană înainte. Asta o să facem și de acum înainte”, spune cu speranță Adrian Radu. „Nici nouă nu ne plăceau animalele închise, asta este drept, dar pentru faptul că animalele astea au fost aduse de la un zoo, din captivitate, în libertate nu ai cum să le duci pentru că nu trăiesc în libertate. În momentul în care ele sunt născute, crescute în captivitate. Noi am încercat doar să le facem viața un pic mai altfel, să simtă, să nu fie niște legume”, mai completează dresorul.
Și ca să ne convingă că pot să redevină acrobați, Mioara ne face o demonstrație. Escaladează cu o ușurință de felină o bară din sala de spectacol și apoi se lasă fulger să alunece. „Wow”, ar striga publicul. Doar că acum în sala mare de la Circul Globus sunt doar muncitorii care vor modifica scena pentru ca noul spectacol să aibă infrastructura potrivită. Iar noul spectacol va avea în prim plan acrobația. Așa au putut să răspundă simplu la întrebarea: ce fac dresorii fără animale sălbatice?
„Factorul uman este foarte important, poate din punctul meu de vedere, prea puși în umbra animalelor, pentru că animalele au fost cele care au atras atenția în cadrul circului. Și mi se pare nedrept, pentru că oamenii aceștia muncesc enorm, ei stau de dimineață până după-amiaza să-și mențină starea fizică, să-și mențină numerele și atunci mi se pare nedrept ca în spatele unui animal drăgălaș, că ăsta e adevărul, nu te pui niciodată cu copiii și cu animalele, practic factorul uman pierde”, spune Sanda Ladoși.
Ca să se asigure că primul spectacol din luna noiembrie va fi la așteptări, un consultant artistic care a lucrat la Cirque du Soleil lucrează cu artiștii români. „Show-ul va fi cu totul nou pentru piața din România, vom avea un răspuns mai clar când vom avea public și apoi mai rămânem să facem îmbunănătățiri ulterioare spectacolului. Așa facem cu proiecțiile mare, ne uităm ce mișcă publicul și apoi faci ajustări. Vor fi mulți artiști implicați, multe persoane care vor lucra la spectacol și tocmai datorită grandorii spectacolului și numărului de artiști va fi un show frumos, la standarde de top, asta facem aici”, explică Tomasz Wilkosz.
Spectacole acvatice și musical la Circul Globus
Recomandări
Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor
Directorul Circului Globus, Bogdan Stanoevici, are gânduri și mai grandioase: piscină în manejul circului pentru spectacole acvatice sau show-uri de musical ca pe Broadway. La așa planuri ambițioase, și discursul e pe măsură: „În timp vrem să revenim la ceea ce exista în proiectul inițial al circului: o piscină de dimensiunea manejului, cu diametrul de 14 metri și cu adâncimea de 5 metri, pentru spectacole acvatice. Această piscină există în structura circului, va trebui doar scoasă la lumină printr-un șantier enorm, pe care îl vom angaja începând de anul viitor pentru a reda această piscină și pentru a propune publicului din România spectacole cum doar câteva teatre își pot permite în lume. Noi o avem, este un monument istoric, este un monument care face parte acum din patrimoniul național, pe care îl drăgălim și de care avem grijă și care ne iubește, pentru că și noi îl iubim. Și în această clădire se vor întâmpla aceste spectacole unice”, spune Bogdan Stanoevici. Un alt plan este ca circul să își schimbe și denumirea în Circul Metropolitan București.
Numele provizoriu al primului spectacol fără animale sălbatice este „Reveria”. Mai sunt în plan și „Alice în Țara Minunilor” și „Harap-Alb”.
Cățeii și caii rămân pe scena circului
Circul Globus mai are acum cinci tigri siberieni, cinci cămile siberiene, doi macaci și un leu. Toate vor trebui să ajungă în rezervații naturale sau în grădini zoologice. „Aceste animale nu pot fi date oricui pentru că ele au costat niște bani, mulți. Și pentru a putea prezerva acest patrimoniu al circului până la urmă, animalele sunt date în custodie, la grădini zoologice sau la parcuri animaliere sau bioparcuri. Dacă am putea să ne creăm noi înșine un spațiu zoo pentru animalele circului, o vom face. Sigur, aici problemele administrative și de spațiu sunt multiple”, mai explică directorul circului, care mărturisește că el niciodată nu a fost adeptul „tigrului care trece prin foc”. Dar a fost o perioadă din viața circului pe care trebuie să ne-o asumăm.
Caii, câinii și animalele exotice sunt excepția spectacolelor. Așadar, și la Globus, dresorii de cai și de câini își continuă activitatea. „Numere vreau să fie comice, să placă la copii, câinii să fie lângă clovn, cu sărituri multe, bineînțeles, ce vor și cățeii să facă”, spune Ludmila Gyriva, dresoare cu o experiență de 17 ani.
De aproape 30 de ani, Iordache Simion este prietenul cailor de la Globus. Pregătește și acum numere speciale. „Caii te transformă. Tu pe ei și ei pe tine”, spune bărbatul.
Și viața la circ se transformă. 19 țări au renunțat la folosirea animalelor sălbatice la circ și numărul lor crește cu fiecare an.
Citește și: Ultimul spectacol cu animale la Circul Globus a avut loc duminică
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!