Guvernul a decis să declare că 2 decembrie este zi liberă nelucrătoare, iar de această decizie se vor bucura și elevii și profesorii. Cursurile care nu se vor face în acea zi vor fi însă recuperate.
Astfel, potrivit prevederilor legale în vigoare, cursurile școlare planificate pentru data de 2 decembrie vor fi recuperate pe baza unui grafic stabilit de fiecare instituție de învățământ în parte. În școlile din învățământul preuniversitar privat, hotărârea de a acorda această zi liberă este la latitudinea conducerilor acestor unități de învățământ.
Vacanța de iarnă a elevilor este programată între 24 decembrie 2016 și 8 ianuarie 2017.
În instituțiile de învățământ superior activitățile didactice din data de 2 decembrie vor fi reprogramate/recuperate în cursul semestrului I.
Câte zile libere avem în 2017
Românii au doar 11 zile libere în 2017 care pică în timpul săptămânii. Dintre acestea, trei zile sunt lipite de weekend, ceea ce înseamnă că românii vor avea parte de un weekend prelungit.
În zilele de sărbătoare legală nu se lucrează, cu excepţia unităţilor sanitare şi a celor de alimentaţie publică, precum şi a unităţilor în care activitatea nu poate fi întreruptă. Salariaţii care lucrează în astfel de unităţi au dreptul la compensarea cu timp liber corespunzător, acordat în următoarele 30 de zile.
Codul Muncii mai prevede ca, pentru celelalte cazuri în care nu se acordă zile libere în sărbătorile legale „din motive justificate”, salariații trebuie să beneficieze de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzator muncii prestate în programul normal de lucru, potrivit avocatnet.ro.
Angajatorii care nu oferă compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile sau sporul indicat de legislația muncii pot fi amendați cu o sumă cuprinsă între 5.000 și 10.000 de lei.