Însă gerul nu va ține prea mult. După 15 februarie, vremea va începe să se încălzească uşor şi este posibil să mai ningă în special în Transilvania. Spre sfârşitul lunii, temperaturile vor atinge chiar şi 10 grade cu plus.
În martie, valorile termice se vor încadra în normalitate, cu unele excepţii în nordul şi centrul ţării, unde ar putea să mai ningă între 1 martie şi 10 martie. Precipitaţiile vor fi excedentare.
În aprilie, a doua lună de primăvară, se vor înregistra precipitaţii mai abundente decât normalul, mai ales în Transilvania. Temperatura medie va fi una relativ normală pentru aprilie, mai puţin în Transilvania, unde va fi mai frig decât normalul şi în sudul ţării, unde va fi mai cald decât media anuală.
”Vara anului 2017 va fi punctată de fenomene extreme frecvente, cu valuri de căldură şi ploi torenţiale care ar putea produce inundaţii pe spaţii restrânse”, ne-a expicat Gabriela Băncilă, şef centru naţional de prognoză în cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie.
Efecte ale schimbărilor climatice
Anul 2016 a fost cel mai cald din istoria meteorologiei, semn că schimbările climatice au dat peste cap tot ce ştiam despre regimul meteorologic. S-au înregistrat 51 de grade în India în luna mai şi 54 de grade în Orientul apropiat, amândouă recorduri absolute.
”În acest moment în Arctica dezvoltarea calotei glaciale se află la un minim istoric. Acolo avem chiar un ciudat val de căldură care a împins aerul rece către latitudini mai joase. Dacă banchiza de gheaţă ar fi avut dimensiuni normale, episoadele de frig prin care trece acum România ar fi fost mai puţin violente”, ne-a explicat Roxana Bojariu, expert al Grupului Interguvernamental pentru Schimbarea Climei din România.