Astfel, ultimul operat, E.A. în vârstă de 47 de ani, pacientul care beneficiat de al doilea transplant pulmonar din România, are o stare bună, la aproape o săptămână de la intervenție. Pacientul a respirat singur la 24 de ore de la transplant. Potrivit protocolului, el se află în continuare internat în secția Anestezie și Terapie Intensivă. Echipa medicala va decide transferul său într-o rezervă dedicată pacienților transplantați, în cursul săptămânii viitoare.
Pacientul face și exerciții pentru a-și îmbunătăți capacitatea respiratorie, explică specialiștii.
Primul pacient care a deschis seria operațiilor de transplant pulmonar din România (A.M) se simte bine, și el, la aproape trei săptămâni de la operație. În acest moment, pacientul, în vârstă de 36 de ani, se află internat într-o rezervă, iar evoluția post-transplant este favorabilă.
Mai mult decât atât, bărbatul face plimbări zilnice în curtea spitalului. El urmează să fie transferat, săptămâna viitoare, în secția de Pneumologie de la Spitalul Clinic Colentina, pentru reabilitare medicală, după care va putea fi externat.
Protocolul de tratament este similar celui de la Clinica Medizinische Hochschule Hannover (MHH) din Hanovra, de unde provine chirugul român, Igor Tudorache care a efectuat primele două intervenții chiurgicale, unde pacienții sunt reabilitați postoperator în centrul medical din Bad Fallingbostel, la aproximativ 70 de kilometri distanță, explică echipa operatorie.
Ambii pacienți sunt monitorizați permanent de echipa medicală a Spitalului Clinic „Sfânta Maria”.