Primăria Municipiului București a anunțat că va susține o campanie amplă de dezinsecție și deratizare, cu puteri proprii, până în luna octombrie a acestui an. Specialiștii spun că acest demers nu va da rezultate, pentru că Municipalitatea nu respectă tehnologiile în domeniu. Oricum, țânțariada de anul acesta a trecut deja prin tribunale și va mai avea parte de procese până la finele anului. În acest moment asistăm la un fel de joc de genul “Dă-mi țânțarii!”, “Ba, nu ți-i dau!” – pe bani publici.
După ce în 2015 a expirat contractul pentru dezinsecție și deratizare al firmei care se ocupa de acest domeniu, serviciul a fost suspendat în capitala României, în beneficiul insectelor și al rozătoarelor.
100.000 de euro, studiul de oportunitate care nu mai e valabil
În iarna anului 2016, Primăria Municipiului București, condusă la vremea respectivă de Ioan Răzvan Sava, a realizat un studiu de oportunitate de 100.000 de euro și s-a stabilit că serviciul de dezinsecție și deratizare trebuie să aibă la bază un plan unitar, condus de o singură firmă de specialitate.
În luna august 2016, pe vremea Gabrielei Firea, Primăria București a organizat licitația privind achiziția serviciilor de deratizare și combatere a țânțarilor – conform studiului din iarnă. Evaluarea ofertelor a durat 8 luni, cu toate că legislația în vigoare prevede că se face în maximum 25 de zile. Rezultatul: Comisia de evaluare a anulat procedura.
Firma care se afla pe poziția fruntașă la evaluare a chemat în instanță primăria și a câștigat procesele, plus 7.000 de lei cheltuieli de judecată.
Instanțe peste instanțe printre roiurile de țânțari
“Primăriei Municipiului București, prin decizia nr. 698/C2/651 din 3.04.2017, i s-a cerut să atribuie contractul de urgență, fiind de interes public major. Nu a făcut-o, așa că vom merge din nou în instanță”, a spus Alexandru Badea, reprezentantul firmei de dezinsecție câștigătoare.
În acest context, primăria a hotărât să omoare țânțarii și șobolanii prin puteri proprii, chiar dacă va plăti un surplus de bani ca despăgubiri de judecată.
“Combaterea vectorilor (insecte și rozătoare – n.r.) nu se face după un program unitar, iar la ora actuală, calitatea serviciilor are de suferit. Tocmai de aceea s-a făcut studiul de oportunitate și a fost ținută licitația, pentru a combate dăunătorii în mod unitar, scrie și în acel document, care poate fi consultat de public”, a mai spus Alexandru Badea.
Ce se va întâmpla dacă firma de dezinsecție va câștiga și următorul proces cu primăria? Este foarte posibil să preia cu forța serviciul… Alți bani, altă distracție… Din păcate, Primăria Capitalei nu a comentat pentru Libertatea acest război al țânțarilor.
Șoc la pușcărie: Boureanu, testat dacă e analfabet!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro