În acestă vară, care se îndreaptă către mijlocul ei de foc, nu a dat nimeni cu nimic împotriva insectelor, deși țânțarii ar trebui să fie deja dispăruți din oras. În acest context, plimbările seara prin parc au devenit un adevărat calvar, ca să nu spunem chiar pericol, din cauza țânțarilor, inclusive purtătorii bolii west nile.
EXCLUSIV/ S-a recăsătorit în pușcărie cu un tâlhar! Asasina sirianului l-a uitat pe amantul închis și el pentru complicitate la crimă
Ce se întâmplă?
Anul trecut, în data de 11 august, Primăria Municipiului București a ținut o licitație pentru atribuirea serviciilor de dezinsecție și deratizare. După licitație, autoritățile locale au prelungit evaluarea câteva luni, apoi au deliminat de pe listă firma care trebuia să câștige conform ofertei. A ieșit scandal, iar firma s-a plâns la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC).
Licitația pentru dezinsecție a avut loc pe 11 august 2016, dar țânțarii nu s-au speriat de ea
Conform documentului emis de (CNSC) la data de 3 mai 2017, licitația din 11 august 2016 privind dezinsecția și deratizarea ar fi trebuit să functioneze, dar a fost blocata de Primaria Capitalei în mod ilegal. ”CNSC a obligat Primăria să reevalueze licitația cu noi pe listă și să desemneze câștigătorul. De asemenea, i-a obligat să ne plătească despăgubiri. Dar Primăria a atacat decizia la Curetea de Apel”, ne-a explicat Alexandru Badea, directorul general al firmei de dezinsecție care se luptă acum cu autoritățile.
În fine, pe 18.05.2017 Curtea de Apel București respinge recursul Primărie și o obligă la cheltuieli de judecată de 5.000 de lei.
Conform acestor hotărâri judecătorești, în acest moment bucureștenii nu ar trebui să vadă țânțari în oraș, pentru că acest lucru este ilegal. ”Primăria a încercat să facă ea dezinsecția, prin ADP-uri, dar ANAF i-a atenționat că nu are voie să cheltuiască banii în acest mod, din moment ce există deja o licitație în derulare pe acest serviciu. Așteptăm și noi, nu mai înțelegem nimic; nu avem nici o comunicare cu Primăria, poate că trebuie să îi chemăm din nou în instanță”, spune directorul Badea.
”Vin zile cu temperaturi sub 30 de grade și atunci se va vedea cât de gravă este situația”
Andrei Leca, fostul director 3DB, firmă care a lucrat timp de 20 de ani pe dezinseție și deratizare în București spune că trebuie să ne așteptăm la ce este mai rău în continuare. ”Primăria București a reintrodus haosul în acest domeniu. Din cauza caniculei țânțarii încă nu ies în număr mare, dar vin zile cu temperaturi sub 30 de grade și atunci se va vedea cât de gravă este situația. Se vrea încurajarea dezinsecției punctuale, puțin pe aici, puțin pe acolo, ceea ce este o prostie. Sigur, este ciupeală la bani, pentru firme clientelare. Dezinsecția și deritazarea se fac unitar, planificat, de la periferie către centru. 3DB făcea aceste servicii contra sumei de 27 de milioane de lei. Se spunea că noi cheltuim prea mult! Ei, bine, Primăria a cheltuit 23 de milioane de lei cumpărând doar substanțele, fără mâna de lucru și știința meseriei. Anul trecut au fost șase cazuri de meningo-encefalită de la țânțari, să vedem ce va fi anul acesta”, ne-a explicat Andrei Leca.
Adevărul despre teroarea prin care trecea la școală profesoara din Galați moartă în timpul Bacalaureatului
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro