Nu trebuie să vorbești engleză ca să poți mânca produse americane. Un pensionar român îi mulțumește din cap unui angajat al Ambasadei SUA care îi servește prânzul. Îl învață, apoi, cu ce se înlocuiește strângerea de mână atunci când unul dintre bărbați are mâinile ocupate cu mâncarea: apuci mai sus de palmă, de antebraț, și zici ,,Noroc!”.
Cantina socială Marathon, din cartierul bucureștean Titan, a găzduit o scenă de Ziua Recunoștinței, sărbătoare americană celebrată anul acesta pe 23 noiembrie. Voluntari din comunitatea Ambasadei Statelor Unite și ai Detașamentului Infanterie Marină și-au pus șorțurile, au trecut de cealaltă parte a tejghelei și au distribuit porții de mâncare.
”Astăzi, ajutăm la servirea prânzului. Dar parte a slujbei noastre, la Ambasada americană, este aceea de a împărți Statele Unite cu România. Servim pește de Alaska. Deci împărțim, literalmente, mâncare americană cu românii. Totodată, ne apropiem de o sărbătoare americană care este plină de semnificație pentru noi – Ziua Recunoștinței. Alături de mine este un grup de voluntari, de la Ambasada americană, format din ofițeri, soți și soții ale angajaților ambasadei și pușcași marini”, spune diplomatul american Ronald E. Hawkings.
Oamenii au mâncat polac de Alaska, cea mai răspândită specie de pește din acea zonă, supă, piure, sfeclă murată și gogoși. Setea și-au stăpânit-o – cum se putea altfel – cu o sticlă de cola.
”- Pizza mai mâncăm și noi când ne permite bugetul. Nu așa des.
– Dar pește de Alaska?
– Am auzit de el, dar n-am mâncat, sincer”, spune o femeie așezată la coada din fața cantinei.
Cine stă la cozile cantinelor sociale își asumă statutul de sărac, spune un bărbat. Când pensia este de nimic, e ușor să pui semnul egal între miliardar și beneficiar al unei pensii de doar zece milioane de lei vechi. ”Majoritatea sunt oameni săraci, cu pensii mici. Nu-i niciun miliardar pe aici sau unul cu zece milioane pensie. Dacă ar fi, n-am mai sta la coadă”, afirmă bărbatul.
Cum românii îi așteaptă pe americani de mulți ani, vor ca, dacă tot au venit, să-i scoată de tot din sărăcie. O porție de mâncare și o bază militară sunt bune, dar nu suficiente, reclamă o pensionară.
”Așteptăm de mulți ani să vină americanii să ne ajute. Nu au venit nici până acum. De ce? Au făcut poligonul ăla cu armată și s-au supărat rușii pe noi. Acesta este un gest frumos, da, dar e unic. Singurul. Sunt ani de zile de când România așteaptă America”.
Thanksgiving Day (Ziua Recunoştinţei) este o sărbătoare anuală în cea mai mare parte a Americii de Nord (Statele Unite şi Canada). Pentru cele mai multe familii este un prilej de reunire în jurul unei mese festive, de la care nu lipsesc plăcinta de dovleac și curcanul. Americanii se roagă și îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru tot ce au primit în anul care se încheie. Unii dintre ei participă la acţiuni caritabile de strângere de fonduri sau le oferă hrană celor săraci, în locuri special amenajate.
Citește și:
Postul Crăciunului începe miercuri în Biserica Ortodoxă Română. Durează 40 de zile, dar cuprinde 17 zile în care se poate mânca peşte
Trimite celor dragi mesaje de Anul Nou 2025, iar pentru cei sărbătoriți pe 1 ianuarie, vezi urări de Sfântul Vasile 2025!