Conform Legii 263/2010, valoarea punctului de pensie se actualizează anual cu 10% din rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat. Actualizarea a fost realizată din 2011 la fiecare 1 ianuarie. În 2017, de pildă, punctul de pensie a crescut cu 5,25% la 1 ianuarie și cu 9% la 1 iulie.
Anul viitor, însă, actualizarea cu inflația nu se va mai face, pentru că punctul de pensie urmează să crească cu 10% la 1 iulie 2018, conform programului de guvernare PSD, iar indexarea se va regăsi în această creștere.
Filip Dumitrof, membru al Parlamentului Seniorilor și președinte al Asociației de pensionari ”Dreptate și Adevăr”, spune că această măsură este o modalitate de amăgire a pensionarilor.
”A nu acorda indexarea, care va trebui să fie de 5,2%, înseamnă a încălca articolul 102 din Legea 263/2010 și a trimite ulterior oamenii în instanțe pentru a-și câștiga drepturile în precese lungi și costisitoare. Așa-zisa regăsire a indexării în mărirea cu 10% a punctului de pensie la 1 iulie 2018 va face ca, în realitate, acea mărire să fie de doar 4,8%, deoarece 5,2% reprezintă indexarea pe care nu au primit-o pensionarii la 1 ianuarie 2018”, susține Filip Dumitrof.
Singura metodă legală de a anula indexarea, mai spune parlamentarul seniorilor, este prorogarea articolului 102 din Legea 263/2010 în Legea bugetului pe 2018.
”Nu poți să spui că mărești punctul de pensie cu 10% conform programului de guvernare, când, de fapt, 5,2% reprezintă obligativitate legală de indexare a pensiei. Această abureală este, în fapt, o mare țeapă”, ne-a mai spus Dumitrof.
Am solicitat un punct de vedere de la Ministerul Muncii și așteptăm poziția oficială a instituției.
Mărirea redevențelor va goni pensionarii din stațiunile balneare
O altă veste neplăcută pentru pensionari ar putea fi în anul 2018 accesul la tratamentul balnear. Proiectul legislativ al Ministerului Economiei privind creșterea redevențelor pentru apele termale și minerale cu până la 200% va produce o scumpire a tarifelor în acest domeniu.
Conform proiectului, vor crește taxele de prospecțiuni și exploatare cu 34%, iar taxa anuală pe suprafața de exploatare va fi cu 67% mai mare. În plus, autorizarea producătorilor se va face după reguli noi și taxe noi.
În Europa, redevența pentru 1.000 litri de apă minerală este de 2 euro, iar la noi va fi dublă.
”Dacă vor dori să supraviețuiască, administratorii de stațiuni balneare vor trebui să mărească tarifele în așa fel încât vârstnicului îi va fi imposibil să mai ajungă la tratament. Pentru a-și mai ameliora suferințele, pensionarii de rând se mai duceau într-o stațiune balneara, unii dintre ei având recomandări medicale să meargă de două ori pe an. Am venit recent de la Techirghiol, unde credeam că, pe lângă tratament, voi putea să mă relaxez. Am venit acasă mai stresat decât am plecat, pentru că am văzut ce mulți oameni suferinzi sunt acolo, ce populație vârstnică îmbolnăvită avem în țară”, ne-a mai spus Filip Dumitrof.
Citește și:
Top 300 cei mai bogați Români. Ce averi au, cine a intrat și cine a ieșit din top. „Frații Dedeman”, Gigi Becali și Frank Timiș, cele mai mari creșteri
Trimite celor dragi mesaje de Anul Nou 2025, iar pentru cei sărbătoriți pe 1 ianuarie, vezi urări de Sfântul Vasile 2025!