În acelaşi timp, socialiştii au cerut și demisia şefului Parlamentului moldovean, Andrian Candu, ca urmare a participării acestuia la şedinţa solemnă de la Bucureşti, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.
Propunerile PSRM, partid a cărui lider de facto este președintele Igor Dodon, au fost respinse, iar parlamentarii au părăsit sala de şedinţe.
”Majoritatea parlamentară nu doreşte să discute despre lichidarea statalităţii. În semn de protest faţă de politica de vasalitate (faţă de România) şi încercarea de a lichida statul Republica Moldova, PSRM părăseşte sala de şedinţe”, a spus deputatul socialist Vlad Bătrâncea, care s-a remarcat în 2015 când a rupt harta României Mari chiar în plenul Parlamentului de la Chişinău.
Preşedintele legislativului moldovean a subliniat că s-a simţit onorat să participe la evenimentul festiv de la Bucureşti şi să vorbească în faţa celor două camere reunite ale Parlamentului României. ” Eu am participat la o ceremonie şi la o aniversare la fel cum am făcut-o în multe alte capitale. Am fost onorat să mă adresez plenului ambelor camere ale Parlamentului României (…) am vorbit despre viitorul Republicii Moldova în cadrul UE. Nu suntem într-un stat în care libertatea de exprimare nu se respectă. Voi sunteţi cei care instigaţi. … într-un stat ca Republica Moldova există multe naţiuni, deci trebuie să existe respect şi toleranţă. Voi sunteţi cei care provocaţi. Toleranţa vă lipseşte”, a declarat Candu.
Preşedintele grupului parlamentar al Partidului Democrat (PDM), Marian Lupu, a opinat că declaraţiile lui Candu de la Bucureşti au confirmat statutul Republicii Moldova de stat independent, iar cei care vor să celebreze Centenarul Unirii au libertatea să o facă.