Într-un apel publicat pe site-ul România Curată, reprezentanții SAR precizează că măsura este necesară pentru „redresarea încrederii în sistemul de învățământ românesc”, subliniază că „transparența și integritatea academică trebuie probate de la vârful Ministerului Educației” și amintesc că atât noul ministru, cât și președintele Klaus Iohannis au vorbit despre toleranța zero față de plagiat ca parte din reforma educației.
„Având în vedere aceste declarații, considerăm că nu există un moment mai prielnic pentru a trece de la declarații de bune intenții la exemplul personal. E momentul ca liderii sectorului educației să arate drumul celorlalți prin transparentizarea lucrărilor lor științifice care nu au caracter public”, transmite Societatea Academică din România.
De la ministru la secretari de stat, de la directori și președinți de agenții la inspectori școlari generali, toți cei care dețin funcții de conducere în învățământ trebuie să își facă publice lucrările de doctorat, ca ci și celelalte lucrări cu caracter științific listate în biografii care nu pot fi găsite în spațiul public.
Societatea Academică din România:
Potrivit SAR, secretarii de stat din Ministerul Educației care au obținut titlul de doctor sunt Antoneta Bolchiș – doctor în științele educației, la Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca, Ionel Lixandru – doctor în științele educației la Universitatea din București și Gigel Paraschiv – doctor în inginerie mecanică, la Universitatea Politehnica din București.
Totodată, Societatea Academică din România propune ca și rectorii universităților să-și publice tezele de doctorat, deși nu se află în subordinea Ministerului Educației.
Ligia Deca a fost învestită în funcția de ministru al educației luni, 3 octombrie. Fost consilier prezidențial, ea i-a luat locul lui Sorin Cîmpeanu, care a demisionat în urmă cu o săptămână, după ce jurnalista Emilia Șercan a publicat o investigație în PressOne, din care reiese că acesta a plagiat într-un curs universitar.
Într-un discurs susținut cu ocazia deschiderii noului an universitar, cu câteva ore înainte ca Ligia Deca să depună jurământul de învestitură, președintele Klaus Iohannis a vorbit despre nevoia de „toleranță zero în privința plagiatului”, fără a rosti numele lui Sorin Cîmpeanu.
„Avem nevoie de toleranță zero în privința plagiatului, iar noile legi ale educației trebuie să includă prevederi explicite cu privire la prevenirea și sancționarea acestui fenomen toxic al mediului educațional”, a spus Klaus Iohannis.
Foto: Dumitru Angelescu/Libertatea
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
gri57 • 07.10.2022, 10:36
Fata asta a prins o partie a naibii de favorabilă care imi aduce aminte de traiectoria profesională a unuia îndrăgostit de o anume Mihaela - din "injiner " TCM direct in diplomație ca doar era nevoie de injineri la MAE . Ministrul actual este ....OFITER DE MARINA COMERCIALA adică marinareasa ...multe fatuce dădeau examen la IMC iar după absolvire începeau sa miaune " eu sunt fata , nu pot munci pe o nava cu echipaj de barbati ca se intampla multe pe mare " ; D-rei după absolvire i s-a făcut partie către 233445 cursuri si masterate puse cu mana .... ca doar SIE știe cum se face treaba , nu ? Inca de pe vremea fostului debarasator la McDonalds ala cu bunici albanezi mandru ca este roman
KarlMariavonWeber • 06.10.2022, 20:03
Teza e publica aici: https://orbilu.uni.lu/handle/10993/31206 In occident sunt toate publice. Spor la cautat plagiatul. :)
Milet • 06.10.2022, 19:57
SAR se baga in seama aiurea. Teza Ligiei Deca e publicata deja si poate fi citita aici: https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2022/10/Deca_PhD-thesis_Understanding-the-intl-of-HE-as-a-policy-process_the-case-of-Romania.pdf