Cuprins:
Cântăreața Katharina Teufel-Lieli, în vârstă de 49 de ani, este una din zecile de mii de persoane care au protestat constant față de introducerea vaccinării obligatorii. „Am dreptul să decid asupra corpului meu, să spun pur și simplu nu”, insistă ea.
Mama a șase copii, ea afirmă că a fost „apolitică” tot timpul, dar consideră că statul „depășește măsura” și „atacă oamenii” prin acest act de „totalitarism”.
Cum se aplică legea vaccinării obligatorii
În prima fază, autoritățile se vor adresa fiecărei gospodării pentru a informa cu privire la noile reguli. Vor fi scutite gravidele și persoanele care din motive medicale nu pot fi vaccinate, la fel persoanele care s-au recuperat după o infecție cu COVID în ultimele șase luni.
De la mijlocul lunii martie, poliția va începe verificarea stării de vaccinare a oamenilor în timpul controalelor de rutină. Persoanelor care nu pot prezenta dovada vaccinării li se va cere în scris să facă acest lucru și vor fi amendate cu până la 600 de euro dacă nu o fac.
Dacă autoritățile consideră că progresul vaccinării este încă insuficient, atunci vor trimite notificări persoanelor care rămân nevaccinate. Dacă tot nu funcționează, oamenilor li se trimite o programare de vaccinare și vor fi amendați dacă nu o respectă. Oficialii speră că nu vor fi nevoiți să folosească ultima măsură.
Amenzile ar putea ajunge la 3.600 de euro dacă oamenii își contestă pedeapsa și se deschid procedurile complete.
Planul a fost întocmit în același timp cu impunerea, în noiembrie, a unei carantine generale, acum ridicată, pe fondul îngrijorării că rata de vaccinare a Austriei este relativ scăzută pentru Europa de Vest. Totuși, duminică, 30 ianuarie, cifrele arătau că 75,5% din populația de 8,9 milioane este considerată complet vaccinată.
La fel ca în majoritatea statelor vestice, Austria se află pe un vârf al cazurilor noi de coronavirus, cu o medie zilnică de peste 32.000.
Reticența rămâne ridicată
Pentru moment, nimeni nu știe dacă constrângerea va funcționa. Un studiu austriac a concluzionat că aproximativ două treimi din cei aproximativ un milion de adulți rămași nevaccinați spun că nu se vor vaccina sub nicio formă, potrivit The Economist.
Însă astfel de sondaje nu s-au adeverit mereu. În Franța, înainte de apariția vaccinurilor, procentul celor care se opuneau imunizării era foarte ridicat, dar a scăzut vertiginos după debutul campaniei și mai ales după introducerea obligativității prezentării certificatului verde pentru a avea acces la diverse facilități.
Un alt aspect care sporește reticența în fața vaccinării este comportamentul tulpinii Omicron, care a devenit dominantă rapid în Europa și stă la baza noului val. Spre deosebire de Delta, responsabilă pentru multe cazuri severe de COVID, această variantă nouă, deși foarte contagioasă, dă simptome ușoare, iar persoanele infectate rar necesită spitalizare.
Legea a fost gândită pe când varianta Delta era dominantă. Un important virusolog austriac îndeamnă acum autoritățile să-și regândească planul.
„Societatea paralelă”
Intrarea în restaurante, frizerii, hoteluri, magazine neesențiale, săli de sport și instituții culturale este permisă din noiembrie doar celor care sunt vaccinați sau care au trecut prin boală.
Oponenții vaccinării spun că măsurile creează o „societate paralelă” în care cei nevaccinați sunt forțați să facă lucruri pe ascuns. Potrivit lui Teufel-Lieli, există deja frizeri dispuși să-i ajute pe cei nevaccinați, în timp ce oamenii încă beau cafeaua împreună în întâlniri private, organizate în mare parte pe rețelele de socializare.
„De fapt, există deja această comunitate paralelă, a fost deja construită”, subliniază ea.
Cancelarul Karl Nehammer motivează însă că legea este necesară pentru a crește rata de vaccinare din țară, iar măsurile vor fi relaxate pentru nevaccinați când gradul de ocupare a paturilor din spitale va mai scădea.
„Prioritatea noastră principală este să menținem restricțiile cât mai scăzute posibil și doar atât timp cât este absolut necesar”, a declarat săptămâna trecută cancelarul conservator.
Ca stimulent, la mijlocul lunii martie va fi lansată o loterie exclusiv pentru cei vaccinați, cu vouchere de 500 de euro.
Peste 60% dintre austrieci susțin obligativitatea vaccinării, potrivit unui sondaj de opinie recent realizat de Public Opinion Strategies.
Partid creat de mișcarea antivaccin
Opoziția față de măsurile anti-COVID și față de vaccin au dus la crearea unui nou partid politic, cunoscut sub acronimul MFG – „Oameni, Libertate, Drepturi Fundamentale”.
Unul dintre cei trei reprezentanți ai MFG care au câștigat deja un loc în legislatura statului, Dagmar Haeusler, a spus că pur și simplu nu vede rostul vaccinării obligatorii împotriva COVID-19.
„Dacă ar exista un motiv întemeiat, ca în cazul variolei, care are o rată a mortalității de 20 până la 30 la sută, am putea vorbi de vaccinare obligatorie, de care ar beneficia toată lumea”, spune el. „Dar în cazul COVID-19, nu văd rostul”, a declarat politicianul.
Gerhard Poettle, cofondator MFG, afirmă că nu este antivaccinist, ci doar un susținător al dreptului de a alege.
„Suntem criticați pentru că suntem oponenți ai vaccinării, dar vrem să avem de ales, atâta tot. Și să nu ne confruntăm cu restricții dacă refuzăm”, a declarat el pentru AFP.
Înființat anul trecut, MFG are 23.000 de membri și a avut trei reprezentanți aleși, în septembrie, pentru Camera Superioară cu 56 de membri ai legislativului austriac. Potrivit unui sondaj efectuat în decembrie, 6% dintre austrieci spun că vor vota acest partid.