„Onoarea nu are nicio legătură cu fala. Aici, mai degrabă, în joc e fala, dorința de a fi primul, de a vorbi lumea despre tine, să se uite cu pizmă și dușmănie la tine. Nu are legătură cu integritatea umană!”, a declarat Gelu Duminică.
„Barbaria începe în momentul în care, pentru fală, ești în stare să calci pe cadavre. De foarte multe ori, se ajunge ca animalul să moară din cauza loviturilor pe care le primeste. Acolo nu mai are legătură cu tradiția”, a adăugat sociologul.
Lucrurile astea se întâmplă în foarte mult zone din țară. Caii sunt puși la foarte multe provocări, mai alea în ziua de Bobotează.
Gelu Duminică, la „Adriana Nedelea LA FIX”:
Libertatea s-a întors în satul Vișina din județul Dâmbovița, la un an după ce mica așezare a devenit “celebră” în toată țara pentru păstrarea unui obicei de Bobotează.
Presa a scris atunci că, în loc să respecte tradiția Botezului Cailor, oamenii și-au bătut cu sălbăticie animalele. Am vrut să vedem dacă localnicii au revenit la sentimente mai bune, ceea ce s-a și întâmplat.
În Vișina am găsit familii obișnuite, cu bune și rele, bărbați care iubesc caii sau alții care văd în animale doar un trofeu cu care să se fălească. Pentru mulți însă, calul e doar un mijloc de supraviețuire.
Cei care mai păstrează, într-o formă sau alta, caii în viețile lor sunt tinerii cărora li s-a transmis această pasiune din familie.
Dar cei mai mulți au schimbat caii pe mașină sau tractor, iar vârstnicii i-au vândut, pentru că nu mai au putere să aibă grijă de ei.
„Unii se laudă cu mașinile, alții cu caii. E vorba de laudă, nu are nicio legătură cu creștinismul”, a afirmat sociologul Gelu Duminică.
În schimb, anul acesta violențele s-au mutat în alt sat din Dâmbovița, situat la aproximativ 10 km de Târgoviște.
În fiecare an, de Bobotează, la Mogoșești (comuna Dragomirești),are loc un târg de cai, denumit și Botezul Cailor, în care proprietarii de animale încearcă să convingă potențiali cumpărători de puterea animalelor pe care le dețin.
Probele la care sunt supuse animalele sunt deosebit de dure, nu de puține ori cai fiind răniți, informează Realitataea Plus.
„Se merge pe principiul «Bă, ce șmecher sunt eu!». Atunci forțăm animalele dincolo de limita pe care o au. La fel e și cu câinii sau alt animale”, a precizat sociologul.
De fapt, cel mai feroce animal e omul, nu calul, leul sau orice altă vietate.
Gelu Duminică:
„Eu nu cred că e iubire. Eu nu cred în iubirea aia arătată prin lovire, chiar dacă e un animal. Nu cred că poți să vorbești, provocând răni și durere. Eu cred că, în acest caz, te iubești pe tine și nu mai ții cont de ceilalți. Mintea se
încețoșează și nu mai judeci!”, a mai spus sociologul, care e de părere că „omul care chinuie un animal, la rândul lui chinuie și oamenii din jurul lui, în special familia”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro