Șofer la o societate din Germania, bărbatul de 40 de ani era măcinat de gândul că soția lui îl înșală în timp ce el străbate Europa cu autocamionul. Căsătoriți de 14 ani, relația dintre cei doi soți a început să se deterioreze în vara anului 2014, când bărbatul a aflat că partenera l-ar fi înșelat.
A decis atunci să divorțeze, însă în timpul procesului au hotărât să-și mai acorde o șansă, soțul iertând infidelitatea partenerei. În plus, a sprijinit-o să-și deschidă un salon de cosmetică pentru a nu mai avea statutul de „casnică”.
Bărbatul desfășura activități în comunitatea europeană timp de 3 săptămâni, după care o săptămână era liber, pentru a fi alături de soție și cei doi copii.
În vara anului 2019, fiica i-a povestit tatălui că mama ar avea o relație foarte apropiată cu antrenorul de fitness de la sala unde mergea pentru a-și întreține condiția fizică.
Interceptarea mesajelor
Măcinat de gelozie, bărbatul a aflat de la un coleg de serviciu de un program – snoopza – prin care se poate verifica activitatea unei persoane prin telefon. Astfel, a decis să instaleze programul atât pe telefonul său, cât și pe al partenerei.
A efectuat o setare acceptând la acel moment accesul la toate datele informatice ale soției sale, inclusiv la rețelele de socializare Facebook, WhatsApp, Snapchat și SMS.
La scurt timp, el a interceptat două discuții ale soției cu antrenorul de fitness, din care rezulta relația apropiată dintre aceștia. Bărbatul i-a confruntat pe cei doi, transmițându-le prin WhatsApp înregistrările compromițătoare. Ulterior, a transmis înregistrările și socrilor, respectiv cumnaților, „cu scopul de a o face pe soția sa să se îndrepte și să înceteze relația extraconjugală”.
Plângere pentru monitorizare ilegală
Aflată într-o situație stânjenitoare, femeia a recunoscut relația cu antrenorul, afirmând că și-o asumă, motiv pentru care a intentat divorț. Avocatul acesteia a încurajat-o să depună plângere împotriva soțului pentru monitorizarea ilegală.
„Cu ocazia efectuării percheziției informatice asupra telefonului mobil al inculpatului s-a constatat că acesta înregistrase folosind aplicația snoopza mesaje scrise SMS, apeluri, înregistrări audio ale discuțiilor purtate de persoana vătămată cu diferite persoane, localizarea persoanei vătămate, fotografii «selfie» ale persoanei vătămate, inclusiv logări la conturile sociale ale persoanei vătămate”, au precizat procurorii DIICOT care au instrumentat acest caz.
Cu ocazia audierii, inculpatul a susținut că după ce a înregistrat convorbirile din care rezulta relația extraconjugală, nu l-au mai interesat alte date despre soție și că a încercat să dezactiveze aplicația, dar nu a reușit.
Căsnicia, salvată, procesul merge înainte
Ulterior introducerii acțiunii de divorț, cei doi soți s-au împăcat, însă ancheta penală a continuat, infracțiunile reținute în sarcina bărbatului nepermițând împăcarea părților.
Astfel, soțul înșelat a fost trimis în judecată și găsit vinovat pentru săvârșirea a patru infracțiuni: acces ilegal la un sistem informatic, interceptare ilegală a unei transmiteri de date informatice, violarea secretului corespondenței și desfășurarea de operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.
Bărbatul a recunoscut faptele, fiind condamnat la un an și șase luni închisoare, cu suspendarea executării sub supraveghere. Timp de doi ani va trebui să respecte o serie de obligații și să efectueze 60 de zile de muncă în folosul comunității.
„La stabilirea pedepsei, instanța va avea în vedere că acesta nu are antecedente penale, a înțeles gravitatea faptelor, a regretat comiterea lor și că încă din cursul urmăririi penale a făcut demersuri pentru a-și rezolva problemele comportamentale, împăcându-se cu soția sa. Raportat la datele care caracterizează persoana inculpatului, instanța apreciază că acesta nu va relua activitatea infracțională și că în viitor va adopta o conduită adecvată normelor de conviețuire socială, aspect care rezultă, implicit, din comportamentul adoptat până în acest stadiu procesual”, au motivat magistrații Tribunalului Bistrița-Năsăud.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro