Informațiile apar în contextul controverselor stânite de Ordonanța de Urgență 84, care prevede că șoferii care refuză să fie verificați cu aparatul DrugTest vor avea permisul de conducere suspendat până la obținerea rezultatelor analizelor de sânge.

Tânărul de 28 de ani a fost oprit de poliție pe 17 februarie 2024, pentru că a depășit viteza la intrarea în localitate, circulând cu 76 km/h într-o zonă unde limita este de 50 km/h.

A fost amendat și testat totodată pentru consumul de alcool și droguri.

„Eu nefiind consumator de substanțe și nici de alcool am acceptat cu încredere orice fel de testare”, a declarat tânărul pentru Snoop.ro. Era în schimb răcit și luase două pastile de paracetamol în ziua respectivă. Una dintre tablete o luase cu 40 de minute înainte de testare.

Rezultatul de la DrugTest a fost pozitiv la amfetamină.

Permis recuperat după 4 luni

„Le-am spus imediat c-am consumat pastila de răceală și, dacă se poate, să repetăm testul, lucru ce mi-a fost refuzat”, a declarat șoferul.

Ulterior a fost dus la spital pentru a-i fi recoltate probe biologice și pentru examenul clinic pe care l-a trecut fără probleme.

Medicul legist Gabriel Gorun a explicat pentru Snoop.ro că paracetamolul nu conține amfetamină, dar „există structuri care au oarecare similitudine până la un punct, fără a fi identice”.

Încercând să-și recupereze permisul, Dorin a cerut o audiență la directorul INML, iar după întâlnire analizele lui au fost gata în două săptămâni.

Buletinul de analize nu a fost ridicat însă de poliție timp de trei luni, astfel că șoferul nu a putut avea acces la rezultate. În cele din urmă, după mai multe plângeri la IGPR, el a fost anunțat că analizele sale sunt negative la amfetamină, iar el și-a recuperat permisul după patru luni.

Poliția Română a transmis recent, printr-un comunicat că „este necesar ca cetățenii să se informeze cu privire la medicamentele pe care le consumă și să citească atent prospectul ori să se consulte cu un medic, deoarece unele medicamente sunt contraindicate pentru condusul autovehiculelor”.

Medicii Consiliului Superior de Medicină Legală (CSML) au precizat, la rândul lor, printr-un comunicat, că „unele medicamente uzuale conțin substanțe care pot duce la pozitivarea unor teste toxicologice, fără ca ele să fie în concentrații apte de a duce la o afectare a capacității de conducere autovehicule”.

Anul trecut, au fost confirmate de analizele de sânge 62% dintre testele antidrog rapide cu rezultate pozitive. În decembrie 2023, Libertatea a prezentat date oficiale despre testele antidrog fals pozitive, ținute secrete de MAI.

Guvernul va proroga în ședința de joi, 11 iulie, prevederile din OUG 84/2024 care schimbă Codul Rutier referitor la controalele antidrog ale șoferilor, au declarat luni, 8 iulie, surse guvernamentale pentru Libertatea.

Întregul material despre șoferii rămași fără permis în urma unor teste fals pozitive, pe Snoop.ro.

Urmărește-ne pe Google News