Emilian Dan Toma avea 40 de ani și locuia cu familia la Kassel, unde venise în urmă cu trei ani, de la Brașov, ca să-i asigure fiicei lui, Andreea Ioana, o viață mai bună. Era pasionat de munca lui și mulțumit că era plătit mult mai bine decât în țară. Soția lui, Cerasela, își găsise și ea de lucru, menajeră, chiar dacă în România lucrase ca farmacistă.
Femeia a vorbit despre drama prin care trece acum și despre povestea de dragoste dintre ea și Emil, așa cum îl strigau toți pe soțul ei. Se cunoșteau de 17 ani, ea lucra într-un magazin de cosmetice în care se vindeau și șosete, în Brașov, el a intrat și a cumpărat o pereche, apoi timp de două săptămâni a venit zi de zi și a luat mereu o nouă pereche de șosete.
Ceraselei i-a plăcut că era cumva timid, dar în același timp hotărât: „A fost mereu încrezător că totul va merge”. Acum, ea a rămas singură cu fiica lor și nu știe cum o să se descurce. Teribilul accident s-a petrecut la două zile după ce Andreea Ioana a împlinit 5 ani. Mama ei i-a spus: „Tata a plecat într-o călătorie lungă la îngeri”.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 3Pentru Emil, munca lui era de vis. Condusese deja autobuze și camioane în România, înainte de a emigra în Germania. Călătorea prin toată Europa. „Îi plăcea să conducă”, spune soția lui Cerasela. Recunoaște că mereu au avut discuții dacă n-ar fi mai bine ca el să-și găsească un job mai sigur. Dar Emil a mers mai departe, pasionat să conducă camioane: „A avut o presimțire că va muri la volan”, spune soția lui.
Accidentul în care a murit șoferul român a avut loc pe 21 octombrie, seara, la capătul unui ambuteiaj în trafic pe A7, în apropiere de Fulda. Emil a văzut prea târziu blocajul cauzat de un accident minor petrecut mai devreme și a intrat cu camionul lui într-o semiremorcă. Din motive neelucidate, camionul românului a luat foc. Alți trei șoferi au fost răniți, iar românul a ars în cabină.
Moartea lui i-a lăsat familia într-o situație complicată. El era principalul sprijin pentru Cerasela și Andreea Ioana. Ca menajeră, soția șoferului nu câștigă foarte mult și nu știe ce va urma pentru ea și fetița ei.
Cele două primesc sprijin de la preotul Ioan Ovidiu, de la Biserica Ortodoxă Română din Kassel, care a fost interpret în seara când a aflat de moartea soțului ei. Duhovnicul știe că nu întotdeauna românilor le este ușor în Germania: „Pentru mulți nemți, toți românii sunt romi. Suntem hărțuiți.” Cerasela Toma, pe de altă parte, nu a suferit încă nicio discriminare în Kassel. Ea spune: „Nu sunt o persoană care cere ceva de la alții. Sper să rămân sănătoasă și să mă pot întoarce curând la muncă. Trebuie să fiu mamă și tată acum”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro