Dumitru Doma are 41 de ani. El spera să petreacă acest Crăciun acasă, la Oradea, cu soția, Alina, și fiica lor de 12 ani, Daria Maria. A rămas blocat la Dover de luni, când Franța și-a închis frontiera cu Marea Britanie, după apariția noii tulpini a coronavirusului.

”În mod normal, de Crăciun aș fi cu toată familia mea: soția, fiica, mama, frații și surorile, nepoții și nepoatele. Dar anul acesta voi fi aici, în Anglia. Nu este deloc bine, dar acesta este riscul meseriei. Nu vreau să fiu aici, dormind pentru a patra noapte în camion, dar nu am ce face. Mi-e dor de soție și de fiică”, a spus el.

Dumitru a povestit că a luat legătura cu familia, la telefon, dar ”nu este același lucru” cu a fi acasă.

Nu există nici o posibilitate de a ajunge în România de Crăciun, i-am avertizat deja despre acest lucru. Știu că, la munca pe care o fac, acest lucru se poate întâmpla, dar este greu să fiu departe de ei în această perioadă a anului.

Dumitru Doma, pentru Daily Mail:

Mii de șoferi din estul Europei petrec Crăciunul departe de casă

Alături de român sunt mulți alți șoferi din țări din estul Europei care sperau să fie acasă, cu familia, pe 25 decembrie.

Andik Jozsef are 47 de ani și este din Csokonyavisonta, Ungaria. Mașina lui este parcată la mai mult de un kilometru de capătul cozii din Dover. I-a spus soției, Bernadett, fiului Daniel, în vârstă de 22 de ani, precum și fiicei lui, Kristof, în vârstă de 15 ani, că nu va fi acasă de Crăciun.

Nu am nicio șansă să ajung să-mi văd familia, sunt încă 6.000 de vehicule de testat și este Ajunul Crăciunului. Testarea merge foarte încet, m-am gândit că va fi mai rapidă, așa că voi fi în camionul meu pentru ziua de Crăciun, nu există nicio îndoială despre asta.

Jozsef, care transportă oțel de la o fabrică din Milton Keynes, Buckinghamshire, către Ungaria, a declarat:

Jozsef s-a arătat dezamăgit de situația creată. „Vreau să petrec sărbătorile cu soția, fiul și fiica mea acasă, confortabil, nu aici, pe un drum rece, plin de alte camioane, care claxonează tot timpul”, a mai spus el.

Și Ivo Ivic, în vârstă de 57 de ani, care transportă substanțe chimice în Slovenia, aștepta cu nerăbdare ca de Crăciun să petreacă alături de nepoții săi, Timotes, de 8 ani, și Lucian, de 2 ani. Plănuise o masă de Crăciun împreună cu soția Ankica, în vârstă de 56 de ani, fiul Jure, în vârstă de 37 de ani, și fiica Sama, în vârstă de 38 de ani, acasă la Vrhnika, Slovenia.

Clătinând trist din cap, Ivic a spus: „Nu există nicio modalitate prin care să-i pot vedea până la sfârșitul Crăciunului. Voi fi în continuare aici în camionul meu, puțin mai aproape de port, așa cum merg lucrurile. Speram să-mi văd nepoții deschizându-și cadourile, dar pur și simplu nu se va întâmpla. Crăciunul este un moment pentru a fi alături de familia ta, dar anul acesta voi fi pe cont propriu. Sper să pot ajunge în Franța cât mai curând, pentru a fii acasă măcar de Anul Nou”.

Testele Covid, obligatorii pentru cei care intră în Franța

Mii de camioane blocau joi ruta A20 în Dover, până la intrarea în port.

Secretarul pentru Transport, Grant Shapps, a declarat că TIR-urile vor începe să se miște în ziua de Crăciun. În acest timp, pompierii francezi și armata britanică lucrează cu NHS pentru a continua testarea șoferilor.

Shapps a declarat că Franța și Marea Britanie au fost de acord să mențină frontiera deschisă la Dover și Calais „pe tot parcursul Crăciunului” pentru ca cetățenii și transportatorii să fie eliberați „cât mai curând posibil”. El a promis că feriboturile vor naviga în prima și a doua zi a Crăciunului.

Camioanele au început să intre din nou în Eurotunel miercuri, după ce șoferii au început să prezinte rezultatele negative la testele Covid, dar autoritățile se tem că va dura câteva zile până când toată lumea va fi testată. Transportatorii trebuie să prezinte un rezultat negativ al coronavirusului efectuat în ultimele 72 de ore înainte de trecerea Canalului.

Șoferii blocați au primit ajutor din partea unor voluntari sikh, care au oferit mâncare, pizza, năut și curry, deoarece șoferii își terminaseră și ultimele rezerve pe care le aveau.

Urmărește-ne pe Google News