Șoferul în vârstă de 42 de ani, rezident spaniol și originar din România, se afla joi în fața instanței pentru transport, deținere și import neautorizat de stupefiante. Pe 31 iulie, în zona Ecot a autostrăzii A36, vameșii au decis să verifice semiremorca înmatriculată în Spania. 63 de kilograme de plantă de canabis au fost găsite, printre plantele de fistic și eucalipt pe care le transporta legal românul.
Președintele curții, Marine Pernoud, a fost surprinsă în mai multe rânduri că acestui șofer experimentat condițiile de transport nu i s-au părut ciudate. De exemplu, la adresa care i-a fost trimisă pentru a încărca marfa nu a găsit o firmă identificată. La fel pentru adresa de descărcare. „Pot fi greșeli”, s-a apărat șoferul. A verificat sau a văzut mărfurile? „Mi-au spus că nu au nevoie de ajutor. Totul a fost acoperit cu plastic negru.”
6.000 de euro au fost găsiți în numerar, în autovehicul și în două locuri diferite. „Erau pentru nepotul meu”, care a trebuit să cumpere o remorcă și „nu a putut să retragă mai mult de 2.000 de euro de la bancomat”. Explicații care ridică întrebări, la fel ca prezența a cinci carduri bancare: „Sunt două pentru compania mea, trei pentru partenerul meu”.
Dar nicio dovadă care să demonstreze că știa ce căra. Pentru avocatul apărării, aceasta dovedește, dimpotrivă, nevinovăția sa: „Ni se spune că nu a fost suficient de atent. Marfa era ambalată, el nu avea de gând să taie folia de plastic.” Și avocatul evocă schimburile de mesaje găsite în telefonul său: „Din aceste schimburi reiese că nu știa. Este surprins de locul de încărcare. Spune la un moment dat că, dacă la ora 13 nu este încărcat, pleacă. Un traficant ar spune asta? Și să clarific că nu și-a schimbat niciodată versiunea.”
De asemenea, apărarea a reamintit profilul inculpatului, care nu are datorii, are o viață stabilă, urmează să se căsătorească peste trei săptămâni și câștigă „între 8.000 și 9.000 de euro pe lună”. „Nici nu aveam un mobil pentru a comite infracțiunea!”, a spus avocatul românului.
Instanța nu a acceptat rechizitoriul procurorului, și anume trei ani de închisoare și confiscarea vehiculului. Românul a fost achitat pentru transport, deținere și import de stupefiante. Vehiculul i-a fost returnat.
Dar a fost condamnat pentru manipularea aparatului său de măsurare a timpului de conducere, șase luni cu suspendare. Precum și „pentru infracțiunile vamale care implică transportul și deținerea de mărfuri periculoase”.
Codul Vamal prevede o „prezumție de vinovăție”. Iar valoarea mărfii confiscate: 267.000 euro.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!