Cuprins:
Abaterea pentru care șoferii români pot fi amendați pe baza filmărilor cu camera de bord
Astfel, după modificare, polițiștii îi pot sancționa pe șoferii români pe baza filmărilor făcute cu camera de bord sau de supraveghere, doar pentru comportament agresiv în trafic, nu și pentru alte reguli rutiere, cum ar fi trecerea pe roșu, depășirea neregulamentară etc.
Prevederea este în vigoare din 27 octombrie, dată de la care agenții de la Rutieră pot amenda șoferii și în baza înregistrărilor video, nu doar a constatării directe.
Însă dacă înregistrarea video este făcută de un participant la trafic, de principiu, cu camera de bord sau telefonul, șoferii pot fi sancționați de polițiști doar pentru manevre agresive în trafic.
De asemenea, tot după schimbarea Codului rutier, polițiștii pot amenda șoferii români indisciplinați în trafic nu doar în baza înregistrărilor video făcute cu camerele de bord, ci și în baza celor făcute cu camere de supraveghere instalate de administratorii drumurilor publice.
În această din urmă situație, agenții pot sancționa conducătorii auto în mai multe cazuri de încălcare a regulilor rutiere, nu doar a condusului agresiv.
Ce înseamnă comportament agresiv în cazul șoferilor români
Potrivit Codul rutier, un comportament agresiv în cazul unui conducător auto poate avea mai multe înțelesuri.
Astfel, se consideră comportament agresiv la volan, atunci când un șofer, pe un drum public, trece succesiv de pe o bandă de circulație pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, pentru a depăși un șir de vehicule care circulă în același sens.
De asemenea, întoarcerea mașinii prin folosirea frânei de ajutor sau pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roților motoare – sunt și ele la capitolul abateri.
Circulația cu mașina la o distanță foarte redusă față de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât și în lateral, ori reducerea bruscă a vitezei de deplasare fără motiv întemeiat, ca să fie intimidat șoferul sunt alte manevre pentru care conducătorii auto riscă amenzi.
Folosirea repetată a claxonului sau a semnalelor luminoase, ca să oblige nejustificat un șofer care circulă în fața sa să elibereze banda de circulație – apare și ea ca abatere în Codul rutier.
Tot prin comportament agresiv în cazul șoferilor români se înțelege conducerea mopedului sau motocicletei doar pe una din roți, ori mersul cu spatele cu mașina, în scopul intimidării celorlalți participanți la trafic care circulă în spatele acestuia.
Alte manevre pentru care românii aflați la volan pot fi amendați sunt: realizarea intenționată a unui derapaj controlat al mașinii în vederea întoarcerii sau rotirii acestuia, dar și conducerea intenționată a unui vehicul prin accelerarea repetată a motorului, pentru a intimida persoanele aflate în zona drumului public.
Șoferii români pot fi amendați cu peste 800 de lei pentru comportament agresiv în trafic
În cazul condusului agresiv, șoferii români riscă amenzi de până la 825 de lei și suspendarea permisului de conducere timp de 30 de zile.
Înregistrările camerelor de bord pot ajunge la polițiști, alături de o sesizare, prin HUB-ul de servicii al Ministerului Afacerilor Interne.
Pentru ca polițiștii să accepte înregistrările video făcute cu camere de bord, manevrele agresive ale unui șofer trebuie să fi fost percepute „în mod nemijlocit și întâmplător”.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro