Cuprins:
Operațiunea de înlocuire a becurilor se poate face în anumite condiții, care țin de anul de fabricație sau modelul mașinii pe care șoferii români îl au.
„În cazul în care sunteți opriți de poliție la un control în trafic și aveți montate becuri LEDr, vi se va solicita să prezentați documentul care atestă că sursa de lumină este certificată. Prin urmare, vă recomandăm să aveți asupra dv. și actul de la vânzător”, a explicat RAR, într-o postare pe Facebook.
RAR explică avantajele becurilor LED pentru șoferii români
Printre avantajele utilizării becurilor LEDr de către șoferii români se numără faptul că lumina generată de ele este mai apropiată de lumina naturală, asigură iluminarea drumului pe o distanță mai mare și solicită mai puțin echipamentul electric de la bord.
„O sursă de lumină de înlocuire cu diode emițătoare de lumină (LEDr) reprezintă o sursă de lumină LED destinată a înlocui sursa de lumină inițială a unui dispozitiv de iluminare omologat, având aceeași denumire a categoriei (H1, H4 etc.), dar care produce lumină utilizând o altă tehnologie de generare”, mai spune RAR, adăugând că aceste categorii de surse luminoase au fost integrate în Regulamentul ONU.
La solicitarea unui producător din piața de profil, Registrul Auto spune că a emis pentru anumite categorii de LEDr, certificate de conformitate în baza unor certificări naționale acordate de autoritatea federală din Germania (KBA).
„Sursele de lumină de înlocuire LEDr se montează numai pe vehicule omologate de tip european, pe care se pot identifica numărul de omologare de tip (pe plăcuța producătorului) și numărul de omologare al dispozitivului de iluminare (far, lampă etc.). Pe corpul dispozitivului de iluminare omologat se aplică prin etichetare marcajul de omologare de tip germană și numărul certificatului de conformitate emis de RAR”, mai explică RAR.
Actele pe care trebuie să le aibă la ei șoferii români care își pun becuri LED
De asemenea, șoferii români care își pun becuri LED la mașină trebuie să aibă la ei declarația de conformitate emisă de titularul certificatului de conformitate și copia certificatului de conformitate emis de RAR.
„Este important și recomandat ca după montarea surselor de lumină LEDr, în special în cazul luminilor de întâlnire, să fie verificate unghiurile de înclinare inițială a fasciculului luminos și forma asimetrică a acestuia. În concluzie, reglementările actuale permit în principiu instalarea surselor de lumină de înlocuire LEDr în locul celor inițiale cu filament, dar numai în condițiile și cu restricțiile prezentate anterior”, subliniază Registrul Auto Român.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
GS001 • 30.10.2024, 17:16
Ăștia de au stabilit că trebuie să ai documentele doveditoare in mașină, sunt omologati? Cred că și ei ar trebui să dețină un certificat de omologare de la psihiatru că pot merge pe stradă...
Inginer • 30.10.2024, 10:20
Există destule maşini care vin din fabrică cu LED. Acelea cum au circulat până acum?
Barna • 30.10.2024, 20:12
Inginer • 30.10.2024, 10:20
Există destule maşini care vin din fabrică cu LED. Acelea cum au circulat până acum?
Le au montate regulamentar pe lupă și nu orbesc pe cei ce vin din față!
MistyDo49 • 30.10.2024, 06:42
Nu se poate simplu... în România toate trebuie să fie mai complicate