Nici nu au apucat bine sa se obisnuiasca cu ultimele modificari ale regulilor de circulatie, ca acum soferii trebuie sa se puna la curent cu noi schimbari. Guvernul a adoptat joi, printr-o ordonanta de urgenta, alte reglementari ale Codului rutier. Nu va speriati. Noile reguli sunt mai blande. Libertatea va prezinta azi cele mai importante modificari .
-Conducatorii auto care au permisul suspendat pentru 60 sau 90 de zile vor putea obtine o reducere a perioadei de suspendare, daca soli-cita reexaminarea, dar nu mai putin de 30 de zile.
-De asemenea, conducatorii auto care nu s-au prezentat la examenul de reexaminare in perioada de suspendare de 90 de zile vor primi carnetul de conducere dupa alte 30 de zile fara a fi nevoiti sa sustina testul.
-Incepand de anul viitor, va fi introdus conceptul de ‘constatare amiabila de accident’, care presupune implicarea doar a societatilor de asigurari in cazul accidentelor usoare.
-Conducatorii auto sanctionati prin suspendarea permisului pentru consum de alcool, trecere pe rosu sau neacordarea prioritatii nu vor mai fi obligati sa sustina examenul de reexaminare, daca abaterea de la Codul rutier nu a condus la produ-cerea unui accident.
– Nu mai este obligatorie preschimbarea permisului de conducere, in situatia schimbarii de catre titular a domici-liului.
-Noul proprietar are obligatia de a transcrie vehiculul pe numele sau, pentru a fi luat in evidentele autoritatilor in termen de 30 de zile de la data la care a intervenit modificarea.
– In cazul pierderii, furtului, schimbarii numelui ori deteriorarii certificatului de inmatriculare sau de inregistrare, proprietarul vehiculului e obligat sa solicite autoritatii competente eliberarea unui nou certificat de inmatriculare sau de inregistrare, in termen de 30 de zile.
Limita de viteza, majorata pe drumurile publice
-Vehiculele din categoriile C, D si D1 se vor putea deplasa pe autostrada cu viteze de pana la 110 km/h si cu 90 km/h pe drumurile nationale, expres sau europene. Pe celelalte drumuri, viteza maxima admisa va fi de 80 km/h.
-Autovehiculele din categoriile A1, B1 si C1 vor putea rula cu viteza maxima de 90 km/h pe autostrada, cu 80 km/h pe drumurile nationale, expres sau europene si cu 70 km/h pe celelalte drumuri.
-Tractoarele si scuterele se vor putea deplasa cu viteza maxima de 45 km/h.
Unde puteti sa contestati procesele-verbale
Plangerea impotriva procesului-verbal nu se mai depune la Serviciul Politiei Rutiere, ci la judecatoria unde s-a constatat fapta. In baza dovezii inregistrarii plangerii, in termenul legal de 15 zile, permisul de conducere retinut trebuie sa fie restituit titularului.
Plangerea suspenda amenzile si sanctiunile contraventionale. Daca aceasta este respinsa de instanta, trebuie sa va prezentati in termen de 15 zile la Serviciul Politiei Rutiere pentru a preda permisul.