Nebunia de la “Permise şi înmatriculări” are şi o explicaţie: de la anul, Codul Rutier va suferi mai multe modificări şi, în plus, se aude că taxa auto de primă înmatriculare, suspendată de guvernul Boc la începutul acestui an, va fi reintrodusă anul viitor, sub altă denumire. De cum au aflat că de la jumătatea lunii ianuarie 2013 legea se va schimba, mii de şoferi au uitat de sărbători şi au format, imediat după Crăciun, cozi interminabile la ghişeele sediilor “Permise şi Înmatriculări”.

Modificările, de la 19 ianuarie

Mişcare îndreptăţită, având în vedere modificările Codului Rutier legate de valabilitatea permisului, de vârsta la care se poate obţine sau de fişa medicală obligatorie ce trebuie anexată la dosar în cazul preschimbării carnetului de conducere. Totuşi, ar avea timp să-şi preschimbe actele în baza legii actuale, pentru că modificările vor intra în vigoare pe 19 ianuarie. “E o perioadă mai aglomerată ca oricând. În aceste zile am procesat de trei ori mai multe documente decât în mod obişnuit. Am ajuns ca într-o zi să preluăm 3.000 de dosare, fie pentru permise, fie pentru înmatriculări. Lumea nu trebuie să se panicheze şi trebuie să ştie că modificările vor intra în vigoare la 19 ianuarie şi, prin urmare, e timp suficient pentru depunerea dosarelor”, ne-a declarat comisar-şef Petruş Şerban, director adjunct al SPCRPCIV.

Iată principalele modificări ale Codului Rutier

  • Valabilitatea permisului de conducere în cazul şoferilor profesionişti, posesori ai categoriilor C, D, E, scade de la 10 ani la cinci ani. În cazul pierderii documentului, duplicatul va oferi valabilitatea rămasă din momentul eliberării actului şi nu alţi cinci ani.
  • Se introduc permise de conducere pentru toate categoriile de motociclete şi mopede.
  • Se modifică, în anumite situaţii, vârsta la care se poate obţine permisul de conducere. Noua lege prevede următoarele: categoriile AM, A1 şi B1 se pot obţine de la 16 ani; categoriile B, BE, A2, C1, C1E şi tractor se pot obţine tot la 18 ani; categoriile C, CE, D1 şi D1E se vor putea obţine la 21 de ani; categoriile D, DE, TB (troleibuz) şi TV (tramvai), la 24 de ani. Categoria A se poate obţine doar la 24 de ani, dacă solicitantul nu are o altă categorie de permis sau vreun curs auto. Până acum, examenele de conducere pentru toate categoriile se puteau da începând cu vârsta de 18 ani.

Urmărește-ne pe Google News