În fiecare oră, cel puţin doi şoferi sunt depistați pozitiv la dozările toxicologice pentru alcool, iar cheltuiele legate de examinarea acestor pacienţi sunt plătite de toţi românii. Parlamentarul consideră că adoptarea acestui act normativ va avea duce la descurajarea conducerii sub influența alcoolului şi a drogurilor şi, indirect, a numărului accidentelor rutiere, dar şi la economii bugetare directe de milioane de euro.
„Cine greşeşte trebuie să şi plătească. Iar în România putem vorbi de o adevărată epidemie a şoferilor băuţi. S-a ajuns ca în fiecare oră cel puţin doi şoferi să fie pozitivi la dozările toxicologice pentru alcool. În medie, din 25000 de şoferi testaţi, 60% au dozări toxicologice pozitive pentru alcool (doar 10 % au sub 0,8 g/l , 40% au valori între 0,8 şi 2g/l iar 10% între 2 şi 3g/l).
Aceştia sunt adevărate bombe cu ceas pe şoselele patriei, iar cheltuielile suportate de fiecare dintre noi pentru fiecare şofer băut sau drogat nu sunt deloc mici. Ele ţin de intervenţia poliţiei, determinările prin alcooltest, deplasarea la spital, intervenţia unei echipe medicale, trusele de recoltare a probelor biologice şi determinări toxicologice la IML.
Fără examinare medico-legală nu se poate dovedi vinovăţia acestor şoferi care adesea produc accidente grave cu pierderi materiale situate la 1,5-2% din PIB şi pierderi de vieţi omeneşti ce ne costă şi ele câte 130000 de USD pentru fiecare viaţă pierdută şi alte 13000 de USD pentru fiecare rănit grav.
De multe ori, aceşti şoferi produc disfuncţionalităţi în activitatea serviciilor de urgenţă, crează probleme prin agresivitate verbală sau fizică, iar evaluarea clinică, recolatarea de probe biologice şi determinările toxicologice presupun deturnarea resurse umane şi materiale care sunt destinate asigurării terapiei pacienţilor aflaţi în stare gravă.
NU este normal să plătim cu toţii pentru faptul că unii şoferi aleg alcoolul în locul siguranţei iar prin acest proiect vreau să îi ajutăm să deconteze cheltuielile pe care le produc şi totodată sperăm să descurajăm consumul de alcool în trafic.
Acest proiect legislativ prevede ca cei suprinşi în trafic cu determinări toxicologice pozitive să achite examinarea medico-legală. Sumele reprezintă contravaloarea examenului clinic, recoltării de probe biologice, a truselor pentru probele biologice precum şi a determinărilor toxicologice efectuate în unităţile de asistenţă medicală ambulatorie de specialitate autorizate în acest sens sau în instituţii medico-legale autorizate, în conformitate cu normele metodologice elaborate de Ministerul Sănătăţii şi vor fi utilizate pentru buna funcţionare a unităţilor sanitare şi a Institutelor de Medicină Legale teritoriale. Tarifele pentru examinarea clinică, recoltarea de probe biologice, a truselor pentru probele biologice precum şi a determinărilor toxicologice incluse în examinarea medicolegala pentru alcool şi stupefiante se stabilesc prin ordin comun al ministrului Sănătăţii şi al ministrului Justiţiei.”
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!