În prezent, 24 de persoane participă la programul anti-alcool care face parte din pachetul de legi aprobat, anul trecut, de Guvernul Filip.
„A fost dat startul programului de reeducare a șoferilor prinși băuți la volan. Acesta va dura trei luni, timp în care conducătorii auto reținuți în stare de ebrietate vor mai merge la morgă, în spitale pentru a acorda asistenţă victimelor accidentelor rutiere și vor lua parte la instruiri privind riscurile consumului de băuturi spirtoase. Programul costă 4 mii de lei (aproximativ 1.000 ron-n.r.), bani achitați de șoferi, și este parte a pachetul de legi anti-alcool, aprobat de Guvern. Sunt sigur că prin aceste acțiuni vom stopa consumul de alcool la volan și vom aduce mai multă siguranță pe drumurile din țară”, a precizat premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, pe pagina sa de Facebook.
După câteva minute, însă, unul dintre cei șase şoferi a ieșit imediat din Centrul de Medicină Legală, pentru că i s-a făcut rău. Ceilalţi cinci au declarat că au rămas marcaţi pentru tot restul vieţii. Vizita la morgă a durat aproximativ cinci ore.
„Va fi un impact psihologic foarte mare, pentru că nu toţi rezistă. Numai mirosul şi vederea cadavrului şi deja este impact psihologic asupra persoanei”, a declarat directorul Centrului de Medicină Legală, Valeriu Savciuc, citat de publika.md.
Reacții ale șoferilor, prinși băuți la volan, care au participat la „Programul de reeducare”
” Niciun strop, toată viaţa. Nu vreau să ajung aici”, a spus unul dintre participanți când a fost întrebat dacă mai bea înainte să se urce la volan.
„Ceea ce vezi aici, experienţa de la morgă rămâne ca o lecţie, ca o dezalcoolizare”, a spus altul.
„Pentru a ajunge, a disciplina aceşti subiecţi este nevoie de un impact maxim, pentru ca aceştia să „resoacializeze”, să devină mult mai disciplinaţi şi în trafic”, a comunicat şeful Inspectoratului Naţional de Probaţiune (INP), Andrei Iavorschi.
Potrivit şefului Inspectoratului Naţional de Probaţiune, programul „Drink and Drive” durează până la trei luni şi costă patru mii de lei, bani achitaţi de şoferi. Acesta prevede 12 sesiuni, care includ şi acordarea asistenţei victimelor accidentelor rutiere.
„Dacă refuză să participe la oricare din sesiuni se încheie programul şi se anulează orice procedură”, a afirmat şeful INP, Andrei Iavorschi.
Conform pachetului de legi, aprobat anul trecut de Guvernul Filip, cei care urcă la volanul mașinii în stare de ebrietate rămân fără permise de conducere până la pronunțarea hotărârii judecătorești.
Astfel, dacă li s-a suspendat dreptul de a conduce, aceştia îşi pot recupera permisul doar după ce participă cu succes la program. Iar cei, cărora le-a fost anulat acest drept, pe lângă acest program mai trebuie să susţină din nou şi examenele auto, potrivit sursei citate.
FOTO & VIDEO: Publika.md
Citește și… Ultimele imagini cu Răzvan Ciobanu în viață. „Avea o privire aşa, de speriat, mai avea puţin să plângă”