Iată cum funcționează acesta. În primul rând, există un tarif de referință pentru polițele RCA.
Sistemul bonus-malus
La acesta se adaugă apoi sistemul bonus-malus. Dacă ai fost atent și nu ai incidente în trafic, poți primi un bonus maxim de 50%, adică îți scade valoarea RCA, deci vei plăti mai puțin. În schimb, la malus poți fi penalizat cu 80%. Astfel, prețul poate crește cu 80% față de tariful de referință. Până de curând, prețurile puteau fluctua doar cu 32%, atât în sus, cât și în jos.
Acum intră în schemă ”Factorul N”. Valoarea acestuia a fost stabilită, de către Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF), la 1,36. „Valoarea Factorului N de 1,36 arată că o persoană care primeşte de la cel puţin trei asigurători diferiţi oferte ale căror prime de asigurare RCA sunt mai mari cu 36% faţă de tariful de referinţă aferent segmentului de risc din care face parte este încadrată în categoria asiguraţilor cu risc ridicat şi poate să solicite Biroului Asigurătorilor Auto din România – BAAR – o ofertă pentru încheierea unui contract RCA”, potrivit unui comunicat al ASF.
Ajutor pentru polițe ieftine
”Asigurații cu risc ridicat vor primi de la BAAR o ofertă al cărei preț va fi calculat prin înmulțirea tarifului de referință cu 1,36 şi cu coeficientul aferent clasei de Bonus/Malus”, mai arăta ASF în data de 9 august.
Exemplu de calcul: dacă un tânăr cu multe incidente în trafic intră în clasa Malus 8, adică cea mai mare, acesta ar ajunge la un RCA de 835,2 lei. Aplicând factorul N, înmulțim suma în cauză cu 1,36 și ajungem la 1.136 de lei.
Asigurații cu risc ridicat sunt cei care produc accidente dese.
Posibile amenzi pentru asigurători
Reamintim, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a declarat zilele trecute, într-un interviu pentru Libertatea, că societățile de asigurări ar putea primi o amendă care să rivalizeze cu cea de 200 de milioane de euro primită de către petroliști în 2011. Companiile de asigurări sunt investigate de către instituție pe motiv că acestea au schimbat între ele date comerciale sensibile prin intermediul UNSAR, asociația lor de profil.
Citeşte şi: EXCLUSIV / Cum au ajuns românii să-și facă pașaport la mall. ”Internele” au primit cadou 1250 mp
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro