Ati fost victima unui accident rutier, insa cel care v-a lovit masina nu are asigurare RCA sau a fugit de la fata locului si nu-i cunoasteti identitatea? In oricare din aceste situatii va aflati, puteti fi despagubiti de Fondul de Protectie a Victimelor Strazii (F.P.V.S).
Recent, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, in colaborare cu Brigada de Politie Rutiera si Fondul de Protectie a Victimelor Strazii, a lansat campania de informare a soferilor cu privire la situatiile in care se pot adresa Fondului in cazul prejudiciilor rezultate in urma accidentelor rutiere. Dar iata cand puteti beneficia de despagubire.
– Autovehiculul care v-a lovit nu avea o asigurare RCA valabila la data accidentului. In acest caz, sunteti despagubiti atat pentru daune materiale, cat si pentru vatamari corporale sau decese. Pentru asta trebuie sa va adresati Fondului cu o cerere de despagubire. Reprezentantii acestuia vor trimite o notificare soferului vinovat, care fie intelege sa va plateasca direct daunele cuvenite, fie va suporta toate cheltuielile efectuate de Fond cu despagubirea dumneavoastra. Adica, suporta atat cheltuielile de despagubire, cat si pe cele legate de instrumentarea si lichidarea daunelor, cu dobanda aferenta, inclusiv cheltuielile de judecata si executare silita, daca e cazul.
– Soferul vinovat a fugit de la locul accidentului, iar identitatea sa nu se cunoaste. In aceasta situatie se platesc doar daune pentru vatamari corporale sau deces. Totusi, daca in urma accidentului ati avut nevoie de o perioada de spitalizare mai mare de 60 de zile, puteti primi, in plus, despagubiri si pentru daune materiale, dar numai in situatia in care paguba suferita e mai mare de 500 de euro. Pentru incasarea banilor trebuie sa va adresati direct Fondului sau prin intermediul oricarui asigurator RCA din Romania. Dar iata de ce acte aveti nevoie, pe langa cererea de despagubire: procesul verbal intocmit de politist, autorizatia de reparatie, copii ale certificatului de inmatriculare, talonul masinii, copie dupa cartea de identitate a autovehiculului, copie dupa permisul de conducere si dupa buletin. Pe langa aceste acte vi se mai cer si documente doveditoare ale prejudiciului suferit cum ar fi facturi, chitante de la service si fotografii.
Despagubirea se face in maximum 90 de zile de la avizarea cazului. Daca totusi se prelungeste acest termen, reprezentantii Fondului va vor anunta in scris.
Unde va puteti adresa
Cererea de despagubire se depune direct la sediul Fondului, din str. Vasile Lascar 40 – 40bis, etaj 5, sector 2 Bucuresti sau la oricare sucursala ori agentie a oricarui asigurator care are dreptul sa incheie asigurarea RCA pe teritoriul Romaniei. Mai multe detalii despre atributiile si activitatea F.P.V.S. gasiti si pe site-ul www.fpvs.ro.
La ce oră se deschid secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!