Șoferul român Liviu S., 40 de ani, a fost condamnat în apel la zece ani de închisoare, pentru că a transportat 25 de refugiați într-un camion frigorific, a anunțat Procuratura Publică olandeză. Anul trecut, bărbatul a fost achitat, pentru că judecătorul a văzut prea puține dovezi pentru a-l condamna pentru implicare în ceea ce ar fi putut fi cea mai mare dramă de trafic ilegal de migranți din Țările de Jos.
Videoclipuri înfiorătoare au arătat cum un total de 25 de pasageri clandestini, dintre care șase erau minori la acea vreme, au fost găsiți aproape morți în camionul lui Liviu S. La sfârșitul anului 2019, s-au urcat în camionul frigorific al românului, aflat pe o navă care pleca din Vlaardingen. Oxigenul din remorcă era aproape epuizat și migranții erau îngrozitor de aproape de sufocare.
Refugiații au fost descoperiți abia pe 19 noiembrie 2019, după ce feribotul a plecat din portul olandez. Acest lucru s-a întâmplat lângă Hoek van Holland. Nava s-a întors apoi la Vlaardingen, unde poliția a arestat atât șoferul, cât și grupul. „Faptul că aici nu au fost morți se datorează doar acțiunilor eroice ale unor refugiați”, a spus mai târziu Mirjam Blom, procuror.
Procuratura l-a considerat responsabil pe șoferul român pentru ceea ce ar fi putut să fie un dezastru și a cerut o pedeapsă de zece ani de închisoare. Românul a negat întotdeauna că a știut despre prezența migranților în camion. A susținut că el a luat semiremorca de la un procesator de carne din Germania, că era sigilată, și că, cel mai probabil, migranții erau deja închiși acolo, fără ca el să știe ceva despre asta.
Pe feribot, închiși de 10 ore în semiremorca frigorifică, disperați că vor muri, migranții au rămas fără oxigen și au început să urle, să bată în pereți și să strige după ajutor.
Feribotul s-a întors în Olanda și acolo polițiștii și salvatorii chemați de urgență au deschis ușile. Unii dintre migranți, care erau de naționalitate irakiană și kuweitiană, erau inconștienți, alții erau conștienți, dar niciunul nu se mai putea ține pe picioare. Imaginile surprinse atunci au fost arătate apoi la tribunal. Unde, când a auzit ce pedeapsă se cere pentru el, Liviu a început să plângă.
În vara trecută, judecătorul l-a achitat, iar șoferul a putut să-și viziteze soacra bolnavă, în România. Curtea de Apel de la Haga revine acum la această decizie, printr-un recurs al Procuraturii. Judecătorul l-a condamnat pe bărbat la zece ani de închisoare.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro