Florinel Fartușneac fusese condamnat în primăvara anului 2020 la 8 luni de închisoare cu suspendare, pentru refuzul prelevării de probe biologice, în urma unui accident produs pe o stradă din Iași. După ce urcase cu mașina pe trotuar, când a revenit pe carosabil, a acroșat un autoturism oprit pe sens opus. Și-a continuat drumul, urmărit de autoturismul acroșat, care a reușit să-l blocheze după câțiva kilometri.

Când au sosit polițiștii, a refuzat să meragă la spital pentru prelevarea de probe biologice și s-a ales cu dosar penal.

La sfârșitul lunii octombrie 2021, o patrulă a Secției 4 Poliție Iași a observat pe strada Tătărași un BMW X6 care a virat brusc stânga spre stradela Nicoriță. L-au urmărit și oprit, constatând că la volan se afla Fartușneac, deși acesta nu mai avea dreptul să conducă, având permisul anulat în urma condamnării. Le-a spus agenților că doar a vrut să mute autoturismul într-o parcare.

A ajuns din nou în instanță și a susținut că a avut un conflict în piață, unde are o carmangerie, cu proprietarii magazinului vecin și de frică să nu-i dea foc la mașină a plecat cu ea. Judecătorii n-au ținut cont de explicație.

La două luni de la acest moment, Fartușneac a obținut un nou permis de conducere, dar, după alte două luni, în februarie 2022, nu a acordat prioritate de trecere unui grup de pietoni, permisul fiindu-i din nou reținut pentru o lună. A primit o dovadă cu drept de circulație valabilă până pe 8 martie.

Dar, pe 9 martie, din nou nu a acordat prioritate de trecere unui pieton, infracțiune adăugată dosarului în care a fost trimis în judecată pentru conducere fără permis.

Magistrații Judecătoriei Iași au dat de curând verdictul și nu au luat în calcul aplicarea unei noi pedepse cu închisoarea. Ei au arătat că aceasta ar echivala cu încarcerarea lui Fartușneac, întrucât mai avea o condamnare la activ.

Ținând cont de faptul că acum nu a comis niciun accident de circulație și nici nu se aflase sub influența alcoolului, judecătorii au apreciat că o amendă severă e pedeapsa pe care o merită bărbatul.

Pentru fiecare faptă de conducere fără permis, el a fost condamnat la câte 300 de zile-amendă, respectiv la un total de 400 de zile-amendă. Valoarea unei zile-amendă poate fi stabilită la o sumă cuprinsă între 10 lei și 500 de lei. În cazul lui Fartușneac, judecătorii au optat pentru valoarea maximă. Inculpatul este asociat la două firme, deține două case și două apartamente și conduce un autoturism de lux.

Fartușneac poate solicita eșalonarea plății amenzii de 200.000 de lei pe parcursul a doi ani. Dacă nu va achita amenda nici după scurgerea acestui interval, zilele-amendă vor fi transformate în zile de încarcerare. Sentința Judecătoriei nu este definitivă. Ea a fost deja contestată de Fartușneac, procesul urmând să se reia în fața Curții de Apel, la jumătatea lunii octombrie.

 
 

Urmărește-ne pe Google News