Sofia-Emilia Popa, din Călărași, trece printr-o cumplită perioadă după ce medicii oncologi au depistat că, undeva în spatele frunții, i-a crescut o formațiune tumorală de mărimea unei portocale.

Și, cum un necaz nu vine niciodată singur, investigațiile ulterioare au mai adus o veste îngrozitoare în dramatica poveste de viață a copilei ce are doar patru ani și jumătate. Un diagnostic dur – ependimom anaplazic de gradul III, în forma lui cea mai agresivă și imprevizibilă -, care o poate transforma pe fetiță într-o amintire dacă nu este tratată la timp.

De aceea, micuța Sofia-Emilia are acum mai mult ca oricând nevoie de ajutorul semenilor pentru a strânge cei peste 200.000 de euro necesari unui tratament pe care trebuie să-l primească urgent în Austria.

Nici unul dintre medicii care au examinat-o nu a găsit vreo explicație a coșmarului prin care trece acum Sofia-Emilia. E un cancer care a apărut așa, ca din senin, fără ca și cineva să observe ceva anormal la copilaș, fără ca să o doară ceva. Fără ca și cineva din familie să fi suferit vreodată de o asemenea maladie înspăimântătoare.

Pur și simplu, boala s-a instalat perfid, tăcut, în trupul Sofiei-Emilia, o fetiță care a luptat pentru viața ei din prima clipă în care a venit pe lume, ca prematur, cu o greutate de doar 800 de grame. Un episod dramatic peste care micuța a reușit să treacă după câteva luni de spitalizare și o operație pe creier din cauza hidrocefaliei de care suferea. Apoi, totul a intrat pe făgașul normal.

Extirparea tumorii,
prima etapă a tratamentului

Asta până acum vreo două luni, când Sofia-Emilia nu și-a mai putut mișca mâna stângă. „O problemă neurologică”, și-au zis părinții, Alexandra și Cristian Popa, și au fugit imediat la doctor cu ea privind spre trista experiență prin care trecuseră cu micuța lor imediat după naștere.

După mai multe teste, investigații imagistice și analize anatomopatologice complexe, bieții oameni au primit cutremurătoarea veste care le-a spulberat și ultima speranță în existența unei probleme medicale ce ar fi putut fi rezolvată cu masaje și terapii kineto.

Sofia-Emilia, după operația de extirpare a tumorii cerebrale, la Spitalul „Marie Curie” din Capitală

În capul Sofiei-Emilia, în lobul frontal, crescuse o tumoră de mărimea unei portocale. Operația pe creier – a doua pe care copila o suportă în cei patru ani de viață, dar din motive diferite – a fost soluția rapidă a neurochirurgilor de la Spitalul „Marie Curie”, din Capitală, pentru a o salva de la moarte.

„Parcă s-a deschis pământul și ne-a înghițit”

Nici nu ne-a trecut prin cap că fetița noastră ar putea avea cancer. Am zis că e ceva neurologic și că vom rezolva prin masaje, terapii kineto. Când am primit vestea că micuța are ependimom anaplazic de gradul III, o formă extrem de agresivă a bolii, am rămas împietriți. Mai ales că ni s-a spus că este o formă extrem de agresivă de cancer. Parcă s-a deschis pământul și ne-a înghițit. Dar a trebuit să trecem peste șoc și să începem lupta pentru supraviețuirea Sofiei-Emilia.

Mama copilei.

„A fost operată până ca diagnosticul exact să fie confirmat pentru că era chestiune de zile. Nu se știa cât timp poate rezista copilul cu acea tumoră uriașă în cap și cu durerile produse de ea. Mai trecusem prin momente grele cu ea când a fost bebeluș, dar parcă acum e mult mai greu și mai chinuitor. Suntem înspăimântați, e în joc viața ei”, spune Alexandra Popa (33 de ani), mama Sofiei-Emilia.

Timpul, dușmanul Sofiei-Emilia

Marele dușman al Sofiei-Elena – aflată în programul de susținere al Fundației Ringier România – este acum timpul. Care, pentru ea, zboară! Și asta pentru că fetița operată pe creier, căruia i-a fost extirpată acea tumoră din lobul frontal, nu primește, de mai bine de două luni, nici un tratament. Medicii români se feresc să ia o decizie asupra tratamentului post-operator.

Disperați că în România fetița lor nu primește nici o șansă la viață, Alexandra și Cristian au cerut ajutor medical mai multor spitale din Europa. Austriecii de la MedAustron, Wiener Neustadt le-au răspuns și au și demarat toate procedurile pentru ca Sofia-Emilia să înceapă radioterapia, conform unui plan terapeutic personalizat.

Deja, bieții oameni au și plătit un avans de 83.000 de euro, bani pe care au reușit să-i strângă rapid din donații, vânzări și cumpărări de bunuri și servicii, licitații organizate pe pagina de susținere „Alături de Sofia-Emilia”, deschisă pe Facebook. Dar și în urma unui eveniment caritabil.

„Îi implorăm pe toți oamenii cu suflet să îi fie aproape copilașului nostru”

Însă, din punct de vedere financiar, oamenii nu au ajuns nici măcar la jumătatea drumului. Estimările făcute împreună cu medicii vienezi arată că tratamentul salvator, de fapt singura șansă la viață a Sofiei-Emilia, va costa, în timp, peste 200.000 de euro! O sumă prohibitivă pentru părinții fetiței.

E cumplit ce ni se întâmplă. Suntem disperați, nu știm în ce parte să mai mergem, ce să mai facem ca să reușim să adunăm cât mai repede cei 200.000 de euro care îi trebuie fetiței noastre pentru tratament. Acea procedură, acea schemă de radioterapie gândită de medicii austrieci, este singura ei șansă. E șansa la viață a Sofiei-Emilia.

Mama fetiței:

„Trebuie să ajungem acolo, în Austria, pentru a intra în comisia medicală și pentru a începe acele ședințe salvatoare de radioterapie. Îi implorăm pe toți oamenii cu suflet să îi fie aproape copilașului nostru. Doar cu ajutor vom reuși să adunăm cei 200.000 de euro și să ne salvăm fetița! Altfel…”, este strigătul de ajutor al unei mame care luptă pentru viața fetiței ei atinse de cancer cerebral.

Cei care doresc să o ajute pe Sofia-Emilia o pot face donând 2 euro
prin SMS la numărul 8828 cu textul «SOFIA-EMILIA».

Donează prin sms, online, prin PayPal sau transfer sau redirecționează 3,5% din impozitul pe venit către Fundația Ringier. Detalii pe www.ajutacopiii.ro

* Suma alocată cauzei este de 2 euro și banii se rețin o singură dată. Nu se percepe TVA pentru donațiile de pe abonament. În rețelele Digi Mobil, Orange și Telekom, pentru cartelele preplătite, TVA a fost reținută la achiziționarea creditului. Pentru donațiile de pe cartele preplătite în rețeaua Vodafone, utilizatorii nu plătesc TVA.

 
 

Urmărește-ne pe Google News