Așa cum sugerează termenul, petrodolarii reprezintă avuția dobândită prin intermediul industriei petroliere.
Arabia Saudită este unul dintre cei mai mari exportatori de țiței din lume.
În octombrie 2021, Arabia Saudită exporta 6,833 milioane de barili de țiței pe zi. Sectorul petrolier generează 87% din bugetul Arabiei Saudite, 90% din exporturi și 42% din Produsul Intern Brut (PIB).
În schimb, India este la acest moment a șasea economie a lumii și a treia din Asia, după China și Japonia.
Un sondaj realizat de către RBI – banca centrală a Indiei – a indicat că exporturile de servicii softare și serviciile furnizate de companiile străine afiliate ale grupurilor indiene s-au ridicat la 148,3 miliarde de dolari.
Acestea depășesc nivelul de 145,3 miliarde de dolari al exporturilor de petrol ale Arabiei Saudite pentru anul 2021.
Externalizarea înseamnă avantaj pentru India
Statele Unite au cucerit deja lumea prin tehnologie. Investitorii toarnă acum bani în afacerile cu tehnologie. Iar fiecare companie IT are nevoie de software, nu?
Anumite companii au echipe dedicate de programatori. Dar multe încearcă să facă acest lucru într-un mod mai eficient din punct de vedere al costurilor. Acestea externalizează comenzile, iar India primește cele mai multe, arată sursa citată.
Iar aici apare avantajul țării asiatice. Companiile pot produce software mult mai ieftin în India decât în Statele Unite sau Europa. Acest lucru este valabil și pentru alte țări, precum Pakistan sau Bangladesh.
Potrivit Business-Standard, Statele Unite au fost destinația majoră pentru exporturile de software ale Indiei, cu 54,8% din totalul pe 2021, iar Europa a acontat 30,1%, dintre care aproape jumătate erau direcționate către Marea Britanie.
Giganții IT ai Indiei
Pe GitHub, cel mai popular site pentru programatori din lume, deținut de către Microsoft, există 5,8 milioane de dezvoltatori din India.
- Principalele companii indiene din domeniu sunt giganți ca Tata Consultancy Services (care are peste 555.000 de angajați), Infosys (292.000 de salariați), Wipro (220.000 angajați), HCL Technologies (168,000), Tech Mahindra (145.000).
- Principalul hub IT al țării este orașul Bangalore, supranumit „Silicon Valley” al Indiei de către BBC.
Conform sursei citate, programatorii lucrau de acasă încă dinainte ca pandemia să lovească lumea.
Dar trendul a devenit atât de popular și normal, încât multe companii care nu angajau programatori la distanță acum îmbrățișează modelul și probabil nu vor mai trece înapoi.
Angajare peste hotare
Multe companii care nu angajau oameni de peste hotare ar putea să o facă în curând. Iar acest lucru înseamnă că mai multe locuri de muncă vor merge către India și Bangladesh.
India va crește mai mulți dezvoltatori și mai rapid decât oricând. Și nu numai India, căci cele mai multe state din Asia de Sud probabil vor face același lucru.
Iar generația tânără și mințile briliante vor accepta asta, mai arată articolul.
Stimulente fiscale
Iar acest lucru se întâmplă deoarece în aceste state locurile de muncă din tehnologie sunt cele unde salariile sunt mai mari, iar guvernele oferă și multe beneficii.
Bangladesh, un alt stat din regiune, a anunțat recent impozit zero și un stimulent de 4% pentru toate veniturile obținute de peste hotare prin freelancing.
Joburile din inteligența artificială vor fi cele mai bune.
Dezvoltarea de programe va deveni mai ieftină, iar tot mai multe companii vor externaliza locurile de muncă în Asia de Sud sau în Africa.
Iar noile tehnologii, precum inteligența artificială și blockchain – care stă la baza monedei virtuale Bitcoin, vor deveni locurile de muncă premium din sectorul de IT, conchide articolul citat.