Tinerii care utilizeaza solarul prezinta cu 75% mai multe riscuri de a dezvolta cancer al pielii, avertizeaza o organizatie medicala de caritate din Marea Britanie.
Bronzarea pielii este o noua caracteristica a ideii de frumusete, intrucat marea majoritate a vedetelor se prezinta cu o piele aurie si stralucitoare, care a devenit scop in sine si pentru tinerele fane.
Bronzul se obtine prin razele ultraviolete (UV) produse in mod natural de soare sau artificial, de solare. Diferenta dintre solar si soare o reprezinta tipul si cantitatea de radiatii ultraviolete pe care le emana.
In general, solarul produce radiatii ultraviolete de tip A, care se crede ca sunt cel mai putin nocive dintre radiatiile spectrului UV, insa multe dispozitive de bronzare emit si radiatii UVB, pentru a grabi procesul de ‘innegrire’, considerate foarte periculoase.
Un sondaj realizat pentru Cancer Research UK a scos la iveala faptul ca 82% dintre utilizatorii de solar au folosit aparatul de bronzat inainte de implinirea varstei de 35 de ani.
Anul trecut, un raport al Agentiei internationale de cercetari asupra cancerului a concluzionat ca persoanele care folosesc solarul inainte de implinirea varstei de 35 de ani prezinta cu 75% mai multe riscuri de melanom malign.
Organizatia medicala a lansat o campanie de informare asupra pericolelor bronzarii artificiale, care sunt la fel de mari ca si cele ale arsurilor solare.
Unele aparate emit raze UVB de o intensitate de 10 – 15 ori mai mare decat cea a soarelui in mijlocul zilei.
Expunerea repetata la razele UVB distruge ADN-ul din celulele pielii, crescand astfel riscul de cancer si de imbatranire a acesteia. Numai in Marea Britanie, anual, sunt diagnosticate aproximativ 9.000 de cazuri de melanom malign si peste 1.800 de persoane mor din cauza bolii.