Rusia a lansat bombe cu fosfor asupra combinatului siderurgic Azovstal, a acuzat duminică, 15 mai, un consilier al primarului din Mariupol. Informațiile nu au putut fi verificate din altă sursă, însă există, încă de la declanșarea invaziei la scară largă din Ucraina, suspiciuni legate de folosirea armelor interzise de convențiile internaționale pe care Moscova le-a semnat.

„Inamicul continuă să încalce grav legile războiului, urmărind să ucidă cât mai mulți ucraineni pașnici”, a transmis și Serviciul de Securitate din Ucraina, într-un comunicat. „Armele interzise sunt tipuri de arme deosebit de periculoase și inumane”, completează direcția de informații.

„Toată lumea așteaptă ca Volodia să arunce un Topol aici”

SBU prezintă și o înregistrare interceptată, indicând că persoana care vorbește este un soldat rus, iar interlocutorul acestuia este tot un rus.

Militarul afirmă, în convorbire, că li s-a permis să folosească bombe cu fosfor și muniție cu dispersie și că se așteaptă ca Putin, căruia el îi spune „nenea Volodia”, să aprobe utilizarea unei rachete balistice.

Toată lumea așteaptă ca Volodia să retragă trupele și să arunce un Topol aici. Oricum, tot ce era interzis de convențiile internaționale ni s-a permis aici, dispersie, fosfor. Ni s-a permis totul. Am aruncat totul acolo.

Soldat rus, interceptat de SBU:

  • Topol-M este una din cele mai noi rachete balistice intercontinentale ale Rusiei, fiind în dotarea Kremlinului din 1997. Are o lungime de 22,7 m și un diametru de 1,9 m. Racheta balistică are o rază de acțiune de 11.000 km. Rușii se laudă că Topol-M poate evita sistemele antirachetă.
Racheta balistică Topol-M | Foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Locația în care se afla soldatul rus nu a fost precizată de ucraineni.

„Documentăm toate aceste crime de război”

„Din 2014, SBU a înregistrat în mod repetat utilizarea mijloacelor de distrugere interzise de către ocupanții ruși. După începerea unei invazii pe scară largă, aceste crime de război au fost comise de ocupanți pe toată linia frontului.

SBU documentează fiecare caz, iar interceptările și datele colectate vor fi incluse dosarele înaintate către instanțele internaționale, astfel încât niciun criminal de război rus să nu scape de pedeapsă”, notează SBU.

Foto principală: Profimedia

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News