În prezent, prizonierul de război Alexeev este tratat la Spitalul Militar din Zaporojie. Din rezerva sa, soldatul a vorbit cu jurnaliștii ucraineni.
„Când am văzut cu ochii mei că artileria bombardează satele în care locuiesc oameni pașnici, familii și copiii acestora, am înțeles că ceea ce facem este greșit”, afirmă Konstantin Alexeev.
Ulterior, comandantul regimentului, locotenent-colonelul Malîgin, a primit ordin să asalteze satul Poltavka din regiune. Malîgin și soldații săi au refuzat să îndeplinească sarcina de luptă trasată de superiori.
Pe 5 aprilie, conducerea a fost preluată de un ofițer FSB, Alexander Lunin, și de locotenentul Grișilov.
I-am spus locotenentului că nu voi respecta acest ordin. Pentru că acolo sunt civili. Mă voi preda. M-a întrebat: „Ești sigur?”. Am spus „da”. Atunci a luat o grenadă și a aruncat-o spre mine. A explodat la 40 de centimetri depărtare. Am reușit să-mi acopăr fața cu mâna, atât îmi mai amintesc.
Konstantin Alexeev, soldat rus:
Când și-a recăpătat cunoștința, s-a trezit înconjurat de luptători ai forțelor armate ucrainene. S-a predat imediat și a fost dus la spital.
„Conducerea ne spunea că în Ucraina sunt naziști care asupresc populația de limbă rusă”
„Propaganda ne spunea că în Ucraina sunt mulți naziști care asupresc populația de limbă rusă”, a mai spus soldatul.
„Conducerea de vârf ne-a spus că, dacă refuzăm să executăm misiuni de luptă, riscăm 15 ani de închisoare”, subliniază el.
„Am crezut că, dacă voi fi luat prizonier, asta echivalează cu moartea. Dar m-am convins că nu așa”, a încheiat militarul rus, aflat acum în recuperare.
Foto: Suspilne.media
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina