Bărbatul a fost trimis să lupte împotriva Ucrainei la cinci zile după ce a primit citația. Când se afla încă în Rusia, recrutul a sunat la „linia fierbinte” a proiectului „Vreau să trăiesc” și a primit instrucțiuni despre cum să se predea în siguranță ucrainenilor.

„Pe 21 septembrie am primit o citație, să mă prezint la comisie medicală. Apoi am mers într-o unitate militară. Pe 25, eram deja în Ucraina”, a povestit Mihail Kulikov.

„Înainte de a merge la comisia medicală, am căutat pe Google cum te poți preda pentru a nu fi ucis. Am găsit canalul Telegram Vreau să trăiesc, un program de stat al Ucrainei. Am găsit un număr acolo și am sunat. Mi-au explicat ce să fac, unde să vin, ce să spun ca să nu fiu ucis”, a povestit bărbatul mobilizat.

După o serie de eșecuri pe front și anunțul mobilizării parțiale, soldații din armata rusă au început să contacteze mai des partea ucraineană, pentru a se preda voluntar, „Pot fi luat imediat prizonier, ca să nu lupt deloc?”, a fost una dintre întrebările primite.

Potrivit celor care administrează canalul de Telegram „Vreau să trăiesc”, s-au primit deja peste 2.000 de apeluri.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia

 
 

Urmărește-ne pe Google News