Un alt soldat a povestit despre zvonuri conform cărora soldații forțelor speciale ar fi folosit „arme lăsate” – arme plasate lângă victime pentru a crea impresia că erau înarmate atunci când erau ucise.

Practica cunoscută

Această practică ar fi fost cunoscută sub denumirea de „Mr Wolf”, un termen care se presupune că ar face referire la Winston Wolfe, personaj din filmul Pulp Fiction care „rezolvă problemele”. Aceste acuzații fac parte dintr-o anchetă mai amplă privind posibile crime de război comise de forțele speciale britanice în Afganistan între 2010 și 2013.

Ministerul Apărării al Marii Britanii (MoD) a cerut o anchetă independentă după ce BBC a relatat acuzațiile că soldații SAS dintr-o unitate ar fi ucis 54 de persoane în circumstanțe suspecte. Ancheta se concentrează asupra raidurilor nocturne efectuate de forțele britanice în această perioadă.

Doveziile martorilor

Miercuri, ancheta a făcut publice dovezi din partea a șapte martori din cadrul forțelor speciale britanice, care au dat mărturii în secret, din motive de securitate națională, și nu pot fi numiți. Niciunul dintre acești soldați nu a declarat că a fost martor la astfel de comportamente.

Unul dintre soldați, cunoscut sub numele de N1799, a relatat că în 2011 a ridicat îngrijorări după ce a aflat că o unitate, denumită UKSF1, ucidea „toți bărbații de vârstă de luptă” pe țintă, indiferent de nivelul de amenințare pe care îl reprezentau.

Aceștia includeau persoane care nu erau înarmate. Martorul a afirmat și că a fost informat că persoanele capturate erau adesea executate după ce erau imobilizate, inclusiv un caz în care unui bărbat i s-a pus o pernă pe cap înainte de a fi împușcat cu un pistol.

În plus, N1799 a dezvăluit că armele erau uneori plasate lângă victime pentru a sugera fals că acestea erau înarmate. Arma lăsată era numită „Mr Wolf”, deși soldatul nu știa originea termenului. În cadrul unei conversații cu ancheta, N1799 a fost întrebat dacă știa cine este personajul Mr. Wolf din Pulp Fiction, dar nu era familiarizat cu referința.

Martorul a spus că și-a raportat îngrijorările către ofițeri superiori, care le-au luat în serios. Cu toate acestea, atunci când a fost întrebat dacă se temea pentru siguranța sa după ce a făcut aceste acuzații, N1799 a confirmat că a avut îngrijorări atât atunci, cât și acum.

Un alt ofițer, cunoscut sub numele de N2107, a exprimat uimirea într-un e-mail față de rezumatele operațiunilor care sugerau că suspecții capturați au fost eliberați înapoi în complexe, doar pentru a încerca ulterior să atace unitatea cu arme.

Între timp, un comandant al forțelor speciale a declarat în cadrul anchetei că raportarea acuzațiilor de crimă unui coleg dintr-o altă unitate ar fi putut fi considerată „aruncare de noroi”, din cauza relației „fracturate și competitive” dintre unități.

Deși poliția militară britanică a efectuat anterior mai multe anchete privind acuzațiile de comportament necorespunzător, inclusiv cele făcute împotriva SAS, Ministerul Apărării a declarat că niciuna nu a descoperit suficiente dovezi pentru a iniția procese.

Scopul anchetei este de a stabili dacă există informații credibile despre ucideri extrajudiciare, dacă anchetele efectuate de poliția militară privind îngrijorările lui N1799 au fost corect realizate și dacă uciderile ilegale au fost acoperite.

 
 

Urmărește-ne pe Google News