Lovitura de miercuri asupra forțelor ruse din Zaporojie a avut loc la doar câteva zile după un alt raid ucrainean asupra unor cursanți ruși din aceeași regiune. În total, din luna februarie, au fost șapte atacuri asupra cursanților ruși de-a lungul liniei frontului. Se estimează că sute de soldați ruşi au murit în aceste atacuri.

Rușii, reperați în timp ce se antrenau într-un poligon

La fel ca și lovitura care a precedat-o, cea mai recentă lovitură ucraineană a vizat trupele ruse în ceea ce pare a fi un poligon de tragere. În timp ce o dronă ucraineană era pe cer, zeci de ruși s-au adunat în plină zi,pentru antrenament.

Un sistem de rachete ucrainean, se pare un M30/31 de fabricație americană cu 400 de proiectile, a trimis o lovitură directă. Drona a rămas pentru a observa impactul loviturii asupra trupei ruse.

Atacul demonstrează capacitățile în creștere ale Ucrainei de lovituri profunde, dar și neglijența comandanților ruși în încercarea de a efectua un antrenament în raza de 80 de kilometri a rachetelor M30/31 ghidate prin GPS.

Drona care a furnizat informații pentru raidul de miercuri ar fi aparținut grupării de drone „Pădurea Neagră”, care operează vehicule aeriene fără pilot Shark fabricate în Ucraina. „Artileria s-a transformat radical datorită UAV-urilor”, a declarat Petro, un sergent l grupării „Pădurea Neagră”, pentru Ukrainska Pravda.

„Înainte de apariția dronelor, sistemele de artilerie și rachete cu lansare multiplă erau folosite în baterii de șase până la 12 mașini pentru a bombarda pur și simplu zone întregi Acum, lansatoarele și armele trag una câte una, deoarece UAV-urile permit reglarea precisă a focului”, a spus Petro.

În septembrie, grupul Pădurea Neagră se afla în Pokrovsk, un oraș-fortăreață din estul Ucrainei. Lansând drone Shark, echipate cu camere, de la Pokrovsk, grupul a ajutat la vânarea bateriilor rusești de apărare aeriană ce protejeau grupurile de asalt care atacau localitatea.

Lovitura de săptămâna aceasta din sud pare să indice că grupul Pădurea Neagră s-a mutat într-un alt sector al liniei frontului – sau cel puțin a detașat unele drone și operatorii săi mai spre sud. În atacul de miercuri, echipajele de drone au făcut echipă cu Brigada 128 a armatei ucrainene, care ține linia defensivă din regiunea Zaporojie de un an.

Dronele „Shark”, achiziționate recent

Dronele Shark ale grupului Pădurea Neagră sunt achiziții recente. Firma de tehnologie de la Kiev Ukrspecsystems a proiectat drona lansată de catapultă, propulsat de elice, imediat după atacul la scară mare al Rusiei asupra Ucrainei din februarie 2022.

Compania și-a dat seama că cele mai bune drone ale sale, inclusiv PD-2, erau prea sofisticate și scumpe pentru cerințele unui război la scară largă.

„Am decis să reducem la minimum caracteristicile complexe pe care le-am dezvoltat pentru PD-2 și să oferim o dronă simplificată, care să fie produsă în masă. Cu toate acestea, sunt de o calitate suficientă pentru a îndeplini toate sarcinile necesare pentru recunoaștere și reglarea focului de artilerie”, a declarat Dmytro Kasapov, șeful Ukrspecsystems.

Cu o distanță de până la 80 de kilometri sub control radio, un Shark se potrivește perfect cu raza de acțiune a rachetei M30/31. Dronele Shark și lansatoarele HIMARS formează o echipă mortală; împreună, extind raza de acțiune a loviturilor ucrainene și le fac mult mai precise.

Lovituri în adâncime

La începutul războiului, gruparea Pădurea Neagră și-a îndeplinit majoritatea misiunilor de supraveghere la doar câțiva kilometri în profunzimea liniei frontului. Acum este altfel.

„De fapt, nu mai suntem interesați de o rază de 20 de kilometri. Sarcina noastră este acum să coordonăm lovituri de adâncime scăzută, până la 30 de kilometri sau ceva mai mult”, a declarat Kostiantin, un ofițer al grupării Pădurea Neagră, pentru Ukrainska Pravda.

Implicația este că sesiunea de antrenament rusă care a avut loc miercuri a avut loc la nu mai mult de 30 de kilometri de linia frontului.

Acest lucru este nesăbuit de aproape, având în vedere cât de departe pot zbura rachetele M30/31 și cât de mortală poate fi lovitura unei singure rachete asupra trupelor expuse.

La începutul lunii octombrie, ucrainenii au anunțat că au distrus cu o dronă de 300 de dolari sistemul rusesc de apărare antiaeriană „Viespea”, care costă 10 milioane de dolari.

Pe de altă parte, Kievul a recunoscut, în urmă cu două săptămâni, că o rachetă hipersonică rusă Kinzhal a lovit Starokostiantyniv, o importantă bază aeriană din vestul Ucrainei.

Urmărește-ne pe Google News