Subiectul pierderilor suferite de armata rusă este unul tabu în Rusia, iar autoritățile nu prezintă date publice. Dezbaterile privind pierderile suferite pe front sunt interzise chiar și pentru cei mai vocali susținători ai războiului. Luna aceasta, după ce a fost hărțuit de propagandiștii din cercul lui Vladimir Soloviov, corespondentul de război Andrey Morozov s-a sinucis. El a fost presat să șteargă o postare de pe blog în care relata despre pierderile uriașe suferite Rusiei în operațiunile pentru capturarea Avdiivka.
Meduza, publicație independentă rusă care relatează din exil din Letonia după ce a fost interzisă în Rusia, a realizat bilanțul de 75.000 de soldați uciși pe front, după ce a analizat înregistrările Serviciului Federal de Statistică de Stat și listele soldaților uciși confirmați, compilată de voluntari și jurnaliști de la Mediazona și BBC Rusia.
După ce a comparat și a analizat listele de nume ale soldaților ruși morți cu datele preluate din Registrul de moșteniri din Rusia, Meduza a putut estima că numărul total de combatanți ruși uciși între începutul invaziei la scară largă din februarie 2022 și sfârșitul lui 2023 este de 75.000 de oameni. Aceasta nu este o cifră exactă, subliniază publicația, ci o estimare statistică. Cea mai probabilă valoare este curprinsă într-un interval destul de mare, între 66.000 și 88.000 de soldați uciși.
Astfel, numărul total de pierderi în toți cei doi ani de război ar fi de aproximativ 83.000 de soldați dacă ritmul din al patrulea trimestru al anului 2023 (aproximativ 3.900 de oameni pe lună) a rămas constant în ianuarie și februarie 2024.
Cele mai mari pierderi, în luptele pentru Bahmut
Deși primele linii ale Ucrainei au înghețat efectiv în 2023, rata pierderilor a crescut semnificativ. Dacă aproximativ 24.000 de soldați ruși au murit în 2022, aproape de două ori mai mulți au fost uciși în 2023. Cele mai mari pierderi au avut loc în timpul bătăliei pentru Bahmut, între ianuarie și martie 2023. Conform datelor Meduza, până la 2.000 de oameni mureau în fiecare săptămână în această perioadă, iar majoritatea acestor soldați erau foști deținuți recrutați din închisoare.
După capturarea Bahmut, rata pierderilor a scăzut oarecum, dar a rămas la un nivel ridicat, depășind chiar și pierderile Rusiei în primele zile ale invaziei pe scară largă, când trupele au suferit o înfrângere devastatoare încercând să avanseze spre Kiev.
Mai recent, începând din octombrie și noiembrie 2023, rata pierderilor Rusiei a început să se accelereze din nou, probabil din cauza ofensivei de pe Avdiivka, o operațiune care s-ar putea dovedi a fi un „al doilea Bahmut”, subliniază Meduza, care atrage atenția că nu a trecut încă suficient timp pentru a evalua pierderile Rusiei aici.
Cine sunt soldații care au murit
Demografia soldaților ruși care mor în Ucraina s-a schimbat drastic de mai multe ori în timpul războiului. Inițial, numărul covârșitor de trupe de pe front era format din personal militar profesionist. Cu toate acestea, până la sfârșitul anului, în timpul sezonului rece, acești bărbați erau practic epuizați și înlocuiți cu foști prizonieri, soldați mobilizați și mercenari ai Grupului Wagner.
În vara lui 2023, luptătorii Wagner au dispărut brusc din pierderile Rusiei, iar numărul deceselor în rândul soldaților înrolați a crescut. Această schimbare reflectă în mod clar trecerea foștilor mercenari Wagner sub controlul direct al Ministerului rus al Apărării.
Foștii prizonieri reprezintă o parte mare din pierderile de trupe ale Rusiei. În total, Meduza estimează că între 20.000 și 75.000 dintre acești luptători au murit pe câmpul de luptă din Ucraina. Foștii deținuți diferă de alte grupuri din forțele armate ale Rusiei în măsura în care lasă mult mai rar în urmă orice moștenire, ceea ce înseamnă că apar mai rar în Registrul de moșteniri al Rusiei.
Al treilea grup ca mărime de soldați uciși este cel al bărbaților mobilizați, reprezentând aproximativ 16.000 din totalul de 75.000 de pierderi ale Russei.