Acolo unde soldații vor să se odihnească și, în mod ideal, să doarmă puțin, din ce în ce mai mulți oaspeți neinvitați se instalează.

Rozătoarele deranjează somnul soldaților și intră în sacii de dormit. Soldatul Ievhen Ievlev a relatat condițiile, la televiziunea ucraineană: „Când te trezești, prinzi mereu doi sau trei șoareci care au intrat în ​​sacul tău de dormit. Nu este plăcut când te trezești că te-a mușcat de deget. Șoarecii distrug până și căștile și cablurile de comunicație”, spune el.

Ne inundă tranșeele și ascunzișurile și distrug tot ce le iese în cale: rații de urgență, pantofi, uniforme, cabluri și saci de dormit, nimic nu este ferit.

Ivan, soldat ucrainean:

Ivan, cu două pisici, „camarazii mei blănoși”

Pentru a rezolva „ciuma șoarecilor de iarnă”, soldații Batalionul Brigăzii 67 Mecanizate DUK au adus „câțiva camarazi drăgălași în tranșee”. 

Xena și Signature s-au alăturat Brigăzii 67. Camarazii găsiseră pisicile în satele depopulate de-a lungul frontului, lăsate în urmă de stăpânii lor care fugiseră. Alții și-au adus motanii de acasă.

Pisicile au un fel de „sistem integrat de avertizare timpurie”, spune soldatul Ivan, 26 de ani. „Mi se pare că pot simți când un atac cu rachetă sau cu bombă este iminent”, adaugă el.

Animalele se ascundeau adesea în spatele tranșeelor ​​cu câteva secunde înainte de explozie. Un semn clar de avertizare: atenție, ceva urmează! 

„Pisicile noastre ne-au salvat viețile de mai multe ori”, spune luptătorul ucrainean.

Pisicile sunt de mare ajutor și în a face față stresului extrem de care suferă toți luptătorii din prima linie. „Când auzim torsul lor, ne amintește de casă, apropierea lor vindecă”.

Soldatul doarme alături de motanul său

Din fericire, până acum nu s-a întâmplat nimic cu niciunul dintre „războinicii drăgălași”, subliniază Ivan. Au supraviețuit nevătămați primelor săptămâni ale războiului de iarnă din Ucraina.

„Și vom face tot ce putem pentru a ne asigura că ei vor supraviețui până când vom câștiga”, mai spune soldatul.

Motanul Șaibik chiar a primit medalia pentru voluntari „pentru ajutorul pe care l-a oferit brigăzii și armatei”.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 5

Foto:: 67. Brigade AFU (via Blick)

 
 

Urmărește-ne pe Google News