Soldații Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF) au fost învățați cum să se prezinte copiilor și cum să interacționeze cu ei după eliberare, înainte ca aceștia să fie transportați la spital.
În ghidul publicat de minister se precizează că micuții vor întreba „Unde e mama?” sau „Unde e tata?”, însă militarii „nu ar trebui să răspundă la aceste întrebări, chiar dacă știu răspunsurile”.
„Orice întrebare trebuie să primească un răspuns ca: «Dragule, îmi pare rău, nu știu. Treaba mea este să te duc în Israel, într-un loc sigur, unde te vor aștepta oameni pe care îi cunoști și care îți vor răspunde la toate întrebările»”, este recomandarea făcută soldaților.
De asemenea, instrucțiunile prevăd ca fiecărui copil sau fiecărei unități familiale să i se atribuie un soldat, precum și că militarii trebuie să le ceară permisiunea copiilor înainte de a pune mâna pe ei sau de a-i lua în brațe.
Totodată, pentru prima săptămână de după eliberare, este subliniată importanța construirii unei rutine care să includă odihnă, mese echilibrate și activitate fizică moderată în aer liber, precum și a stabilirii unor spații deschise pentru dialog despre ceea ce a trăit copilul.
„Evitați să îl copleșiți verbal pe copil. Evitați întrebările multiple și discursul detaliat despre evenimentele care s-au întâmplat. Este importantă folosirea unor cuvinte simple și a unor propoziții scurte. Este important să transmiteți că suntem deschiși și capabili să auzim și să vorbim despre lucruri dificile”, se mai precizează în setul de instrucțiuni.
Un prim grup format din 13 ostatici este așteptat să fie eliberat de Hamas vineri, la ora locală 16.00 (aceeași oră în România – n.r.) în cadrul armistițiului temporar convenit cu Israel. În schimb, 39 de prizonieri vor fi eliberați din închisorile israeliene, a declarat un oficial palestinian pentru Reuters.
În total, acordul prevede eliberarea a 50 de ostatici ținuți în Fâșia Gaza în schimbul a 150 de prizonieri palestinieni.
Foto: Hepta